Tiggare – Kafé Station

Idag ska vi samtala om tiggeriet i Umeå. Det är Öppen Gemenskap som arrangerar ett samtal kring denna fråga på Kafé Station idag 12.00. Kom gärna dit.

Vi har fri rörlighet mellan länderna i EU. Tre månader kan vi alla vistas i övriga EU-länder utan att andra regelverk slår till. Det gäller alla inom EU även Rumäner och Romer. Om situationen för de fattigaste i Rumänien leder till att man tvingas söka sig till andra länder gör man det. Att tigga i ett annat land, som leder till att situationen förbättras för den enskilde och dess familj, blir då en självklarhet.

Att många känner sig främmande inför och känslomässigt påverkade av situationen är fullt naturligt. Vi är människor med känslor och empati. Det ska vi vara tacksamma för. Var och en bestämmer självklart över om man vill ge en slant eller inte. Varje frivilligorganisation bestämmer hur de vill agera. Det hjälper på kort sikt men är inte den långsiktiga lösningen. Grundregeln är att de offentliga välfärdssystemen vi har i Sverige omfattar inte de som vistas här som turister. Undantag är akut sjukvård och viss akut nödhjälp.

Här är det den Rumänska staten som har det fulla ansvaret för sina medborgare och måste se till att även ta det. Kristdemokraterna har nu föreslagit att EU kan använda både piska och morot för att dels hjälpa Rumänien ta sitt ansvar över sina medborgare och dels sätta ökat tryck på landat att verkligen göra något.

Vi vill ta bort Rumäniens medfinansieringskrav när medel från EU:s sociala fond används. Som motprestation ska en kommitté bildas mellan EU och Rumäninen. Där ska även romer finns med. Uppgiften är att konkret använda de medel som finns till förfogande på ett sätt som syftar till att komma tillrätta med den allra värsta fattigdomen i Rumäninen. Idag använder Rumänien enbart 30 % av de EU-medel som står till förfogande för landet.

Det är inte tiggeriet som är problemet utan fattigdomen.

 

 

4 kommentarer

  1. Louise

    Mycket bra skrivet. Det är absolut den Rumänska staten som måste ta sitt ansvar…det kan inte fortsätta så här.

  2. svanen

    Slutar ändå med att vi betalar allt. Problemet är EU, ju fortare vi lämnar ju fortare kan vi slippa utländska tiggarligor och organiserad brottslighet från baltländer att obehindrat svärma över gränserna.

    • Anders Sellström (inläggsförfattare)

      I detta fall är ju EU en del av lösningen. Att lämna EU innebär ju inte att fattigdomen i Rumänien försvinner.

      • svanen

        EU är problemet iom att det öppnat upp möjligheter att organisera detta över hela Europa. Det är i första fall romernas och i andra hand Rumäniens ansvar att det blir ändring. Inte vårt! Vi ska inte behöva betala alla andra länders mindre välställda.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.