5 år framåt

Oavsett vad vi tycker om EU eller inte tycker om EU kommer den EU-politiska nivån att fortsätta existera under överskådlig framtid. Sverige kommer i hög grad att vara påverkad av de beslut som fattas där på gott och ont. Efter valet på söndag stundar fem nya år innan nästa valomgång.

Vi har två huvudalternativ i EU-valet att välja mellan. De som anser att EU i grunden är ett bra projekt och de som anser att vi ska lämna EU. Vilka av dessa grupperingar tror du kommer att kunna påverka mest i EU?

På lämna EU-sidan står två partier, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna. Trots att valet till EU-parlamentet inte handlar om att vara med eller inte i EU (det är en riksdagsfråga) försöker dessa partier dra politiska poänger på den frågan. Frågan är ju vad man tror sig kunna uträtta i ett sammanhang man inte vill vara med i?

De övriga partierna, däribland Kristdemokraterna, har lite olika mål med sitt engagemang inom EU-politiken. De vill påverka på olika sätt. De vill vara med och förändra och utveckla EU åt sitt håll. På samma sätt som partiernas representanter gör i riksdagen. Inte skulle de som vill lämna riksdagen vara så värst trovärdiga när beslut ska fattas. Vilka vill samarbeta och ta intryck av partirepresentanter som helst inte vill vara där när kompromisser och beslut om än det ena och än det andra ska fattas?

För mig är det solklart. Vill jag inte vara med i ett politiskt sammanhang, förening, företag eller vad det nu månde vara så ställer jag inte upp. Medlemskapet i EU är en riksdagsfråga och inte en fråga i stundande EU-parlamentsval. Så enkelt är det.

En kommentar

  1. Anders Giunti

    Svårigheten med EU-valet är ju också att det är svårt att veta hur det parti man röstar på agerar i EU-parlamentet.

    Under Göran Hägglunds tid som socialminister har ju Sverige gjort det möjligt för utländska kvinnor att göra abort i Sverige. Visserligen får de själva betala för aborten men det är ändå ett steg i rätt riktning. Ett humanistiskt beslut.

    Blickar man sedan mot EU-parlamentet så fick man för några månader sedan läsa att Alf Svensson var med och röstade ner Estrela-rapporten som bl a innehöll rekommendationer om laglig rätt till abort och sexual undervisning för unga.

    I Sverige erbjuder vi alltså möjlighet till abort för utländska kvinnor men på EU-nivå kan KDs företrädare inte ens stödja rekommendationer om alla kvinnors möjlighet till laglig abort?

    Jag kan hålla med om att det inte är helt realistiskt att gå till val med målet att Sverige avsluta sitt EU-medlemskap, men då är man i alla fall öppen med vad man vill verka för även om det är osannolikt att det kan genomföras.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.