Välfärdens resurser enligt SKL

Sveriges kommuner och landsting skriver följande:

”Resurserna till vård, skola och omsorg är rekordhöga, och de är höga även i ett internationellt perspektiv. Ändå tror en majoritet av svenskarna att resurserna var större förr i tiden. Istället för att älta fördomar om den svenska välfärdens förfall bör vi diskutera hur vi kan använda våra gemensamma resurser på bästa sätt.” Hela artikeln kan läsas här.

Vi hör detta gång på gång men ändå spids myten om att det är tvärtom. En myt sprids och för fäste uteslutande genom två faktorer.

1. Om det är nog många som har ett egenintresse av att myten sprids. Tror sig vinna fördelar som gagnar ens sak genom mytbildningen.

2. Om nog många inte tar reda på fakta utan tror på dels källan av mytspridningen och att det dels bekräftar ens egen känsla.

Vi kan utgå från att de som har ansvaret för våra främsta välfärdsproducenter, kommuner och landsting, har koll på läget. Allt annat vore märkligt. Att vi sedan kan och ska diskutera och fundera kring hur dessa resurser används är jag den första att skriva under på. Förväntningarna är höga på våra välfärdssystem och ska så vara. Men samtidigt måste man ha klart för sig hur det faktiska läget ser ut innan man diskuterar förändringar av det ena eller andra slaget. I annat fall kommer beslut om förändringar att utgå från en felaktig analys och därmed riskera att i bästa fall missa målet med förändringen och i sämsta fall vara direkt kontraproduktiva.

SKL avslutar sin artikel med följande ord:

”Diskussionen om välfärdens resurser borde mer handla om hur vi kan skapa förutsättningar för fortsatt tillväxt och stärkt konkurrenskraft gentemot omvärlden. Vi saknar också en konstruktiv diskussion om hur vi bättre kan använda de resurser som redan satsas. Möjligheterna till innovationer och nytänk inom välfärden måste bli större. Detta förutsätter i sin tur att:

  • Tydligare mål sätts upp för verksamheterna som sedan går att utvärdera.
  • Ersättningar till utförare av välfärdstjänster i högre utsträckning kopplas till måluppfyllelse.
  • Uppföljningen av målen blir tydligare, vilket innefattar att såväl privata som kommunala utförares kvalitetsresultat kontinuerligt redovisas och jämförs.
  • Tillsyn sker på ett systematiskt sätt.

Låt oss diskutera mer än enbart resursernas storlek, som för övrigt är högre än någonsin. Men framförallt, låt oss inte ta resurserna till välfärden för givet.”

 

6 kommentarer

  1. Urban Bengtson

    Barnomsorgen har per barn fått avsevärt mindre av skattemedel mot förr. För 40 år sedan började jag arbeta på dagis i Umeå. Då hade Barnstugeutredningen lagt fast kvalitetsnivån med 10 barn/avd i 1-3-årsåldern och 15 barn i 3-7-årsåldern, på c:a 140 -145 kvm avd.yta (9-9,5 kvm/barn) (motsvarande lägenhetsyta) och 3 heltidstjänster för öppethållande 06.30 – 18.30.

    Idag vill S-Holmlund minska ytorna för han har sett att Stockholm har 10 kvm barn och Umeå 14 kvm, men, icke ovanligt, han har läst siffrorna fel. Sthlm har räknat in ekonomi- och teknikytor, mm icke för barnverksamhet och lurar därför fram minskningar och försämringar, som Sthlm nu infört.

    Barngruppsstorlekarna har ökat och personaltätheten varierar. Det ger mindre kr/barn idag mot förr, så för dagis/förskola/fritids stämmer kritiken om mindre resurser idag, och det på det yngsta släktet. Men så heter det ju vård, skola och omsorg, inget egen ord för förskolebarnen längre, även detta kostades på mer förr, tänk bara en utredningen som hette ”Barnstugeutredningen”, först med en promemoria BU-68 som fick yttras om, och sedan ny utredning som sedan gav Förskolelagen 1975, då satsade det svenska samhället på barnen.

    Men nu är det mindre per barn och mindre ytor per barn!

  2. Johan Petersson

    Håller med fullt ut. Väldigt få, som det verkar, ser hur bra Sverige har stått emot en försämrad världsekonomi. Och ser inte att privatisering t ex är en bra lösning på en försämrad global ekonomi. Att låta företag lättare sköta internationell handel, att det är lättare att anställa unga. Många ser det bara som ett hot mot välfärden, när det snarare är ett sätt att bevara välfärden i ett tuffare klimat.

  3. LenaAndersson

    Välfärden har fått mer pengar, men problemet är att alldeles för mycket av dessa pengar försvinner som vinster till privata ”risk”kapitalbolag, där vinst tas ut genom att minska på exempelvis utgifterna för förskolebarnens mat, såsom på Folkpartistens ”Hälsans Förskola” där barnen avsiktligt gavs enbart knäckebröd, utan pålägg, och vatten till frukost! Välfärden har alltså fått mer resurser, mer skattepengar, men tyvärr så försvinner idag ännu mer som giriga vinstuttag, plus att lönekostnaderna ökar och även antalet inhyrda från dyra bemanningsbolag ökat! Alltså mer pengar men SÄMRE välfärd!

  4. LenaAndersson

    Det har aldrig satsats så mycket pengar på välfärden, men problemet är att det aldrig tidigare varit så många privata ”risk”kapitalbolag som tagit ut vinst av dessa pengar! Exempelvis den av en Folkpartist ägda ”Hälsans förskola” där vinst kunde tas ut eftersom utgifterna för barnens mat drogs ned så att barnen fick enbart knäckebröd, utan pålägg, och vatten till frukost! Det satsas mer av skattebetalarnas pengar på välfärden, men giriga vinstuttag plus höjda löner och inhyrd dyr personal från bemanningsbolag har inneburit kraftiga försämringar i välfärden! Alltså mer pengar men SÄMRE välfärd!
    Arbetslösa som måste komplettera med försörjningsstöd tvingas redan efter max 3 månaders arbetslöshet att arbeta heltid utan lön, åt Viva resurs i Umeå, där de själva tvingas tjäna ihop till betydligt mer än sitt eget försörjningsstöd eftersom försörjningsstödet är betydligt lägre än den avtalsenliga lön som deras heltidsarbete motsvarar! Alliansen har alltså kraftigt försämrat den svenska välfärden!

  5. Marianne R Johansson

    Det beror väl också på var resurserna hamnar? Lärartätheten har minskat enligt skolverket. 70% av skolledarna på kommunala skolor anser att de ekonomiska förutsättningarna ïnom skolan är sämre än tidigare. Det finns färre undersköterskor inom vården, samtidigt som det blir fler läkare!
    Siffror kan man säkert snurra med hur man vill, det är ute i verksamheterna som sanningen blir uppenbar! Och siffernissarna är inte ute i verksamheten!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.