Branden

Det verkar som om branden i Västmanland börjar vara under kontroll. Effekten av den kommer under lång tid att påverka situationen för alla berörda i området. Därom råder inget tvivel.

Vad jag dock fascineras av är alla självklara uttalanden om hur brandbekämpningen borde gått till. Att t ex brandflyg redan skulle funnits i den svenska arsenalen. Så vitt jag förstått har det aldrig behövts den typen av utrustning på hundra år. Samma slutsats verkar våra grannländer dragit.

Att det i framtiden kan behöva diskuteras är självklart. Men när en naturkatastrof av detta slag, som sällan inträffar, dumförklara alla som arbetar med denna typ av frågor är inte sunt. Hela samhället arbetar kontinuerligt med riskbedömningar och rimlighetskalkyler. Utifrån det förbereder man sig inför olika scenarior. Så har det alltid fungerat och kommer alltid att fungera. Allt annat är orimligt.

3 kommentarer

  1. Bergis

    ”Kritik mot den förda försvarspolitiken kommer nu från flera borgerliga politiker i samband med skogsbranden.

    ”När man rustar ned försvaret minskar inte bara försvarets förmåga att göra något i orostider utan också förmågan att stötta det civila samhället i fred. Den förmågan har blivit sämre”, säger tidigare försvarministern Mikael Odenberg.

    En annan som är djupt berörd av branden är finansmannen och M-veteranen Gustaf Douglas.”

    http://www.di.se/artiklar/2014/8/6/hard-kritik-mot-nedrustat-forsvar/

  2. John

    2006 var det en nästan lika stor brand utanför Boden.
    Bara att googla och läsa den rapport som de då sammanställde efter den.

    Konstigt att ni inte ville lyssna då!!!

  3. Leif

    Tror det bara är politiker som inte förstå att med ett sådant här väder som vi haft i sommar, så skulle det kunna hända något. Men att ge redan rika avdrag och bidrag går såklart före för alliansen.

    Ni har ansvaret och ser hur det gick. AVGÅ!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.