Ang. Britt-Marie Lövgrens blogg om ”Begåvade elever inget för Umeå”

Ett samhälle, en värld består ju av ”begåvade” och ”icke begåvade”, och vi ska väl kunna förenas, respekteras som den vi är, och inte ställas mot varandra. Det är fel det du säger Britt-Marie Lövgren! Risken finns att de "icke begåvade" blir utslagna, och det som händer, Sverige kommer att bli ett elitsamhälle. Hemska tanke!

Elitklassad vad är det? Ingen kan påstå de är bättre än någon annan.

Hjälpklassad kan vara enormt praktiskt begåvad, medan Elitklassad har som vi kallar tummen i handen. Då är ju den ”icke begåvade” tvungen att vänta på den ”begåvade”? Räknas inte det?

Jag blir så förb…

 

10 kommentarer

 1. Britt-Marie Lövgren

  Tror att du missade artiklarna i VK som visade hur det kan vara för en begåvad elev som skolan inte har någon undervisning för. Universitetet hade en debattartikel om vad de kan göra och det fanns också en nyhetsartikel om samma ämne idag. Alla barn måste ha rätt att utvecklas.Håller du inte med om det?

  Hälsningar
  Britt-Marie Lövgren

 2. Annevi Linder

  Svar till Britt-Marie Lövgren (2012-01-10 20:45)
  Först och främst Maj-Britt Lövgren, vilken fråga du har mage att komma med. Jag har själv barn och barnbarn och att se barn och ungdomar klara sig i skolan är bara en glädje att få se, man vill ju sina barn det bästa, helst då i det samhälle som vi lever i dag med, och då spelar det ingen roll om de är överbegåvade eller icke. Det jag skriver om handlar inte om John Ögren det handlar om attityderna till samhällsfunktionerna vi har i överlag och idag.

  Om nu ungdomar som hamnar över IQ strecket tycker att det är en börda att inte få den stimulans och utmaningar som de behöver, hur ska det då vara med de som ligger under IQ strecket. Att gå ut med fullgoda MVG:n i alla ämnen och mer där till är ju jättebra, och kom då inte och säg att de inte har mångdubbelt så mycket lättare att finna olika vägar ut i samhällskonkurrensen som vuxna, deras karriär är redan utstakad från första början.

  Det är bra att professorer tar tag i situationen och hjälper nu de 6000 överbegåvade till ett mera drägligt liv i skolan och att de får den stimulans de behöver i sitt lärande så att de inte låg presterar och blir passiva. Men glöm inte bort de som ligger under IQ gränsen och mer därtill och som blir passiva på grund av att de inte kan uppnå de höga förväntningarna och mallar som finns inom samhällsnormerna.

  Anita Kullander Psykolog med stor erfarenhet av överbegåvade från sitt arbete skriver i VK artikeln.

  ”Man gjorde en skola med goda ambitioner, alla skulle vara tillsammans” Jag skulle vilja fråga. Vad var det för fel med det?

  ”Ha rätt till samma undervisning och de svagaste skulle alltid vara med.” ( Det låter som vi var en snigel i ögat för er?).

  ”Det är trevligt tänkt, men det är bra tänkt att vänta på den långsammaste när det gäller en fjällvandring, men inte i skolan” Jag skulle vilja säga att det är en knäpp på näsan med de orden för de som har det otroligt svårt inom olika ämnen, och vill ändock gärna vara med och kämpa så svetten lackar för de bättre betygen.

  Jag står för det jag skrev i bloggen ingen kan ändra den tanken. Det blir mer och mer likt ett samhälle där det snart enbart ska finnas elitklasser, och elitfamiljer, och där det viktigaste av allt ordet gemenskap försvinner. Grupperingen blir större mellan människosläktet, och det kan du aldrig ta ifrån mig Maj-Britt Lövgren.

  GEMENSKAP
  Gå inte framför mig för jag kanske inte kan följa dig
  Gå inte bakom mig för jag kanske inte kan leda dig
  Gå bredvid mig och var min vän i gemenskap
  Och till en bättre morgondag.

 3. Lars G

  Annevi!

  ”Upp flyga orden. Tanken stilla står. Ord utan tanke aldrig himlen når.”

  Hamlet – William Shakespeare

  Tillbaka i debatten – om Västerbotten/Sorsele efter ca 2 år i ”utlandet”

  Lars G

 4. Annevi Linder

  Svar till Torsten From (2012-01-13 15:08)
  Ber om ursäkt för att jag inte har skickat ut kommentarerna men jag har varit borta över helgen, och jag tänkte jag skulle vänta tillsdess jag var hemma igen. Här kommer en dikt till dig om min tanke.

  Utan mina drömmar
  Gömda broderade sömmar
  strandsättes jag
  intill mina tankar
  Fångad i tomma
  Fingerborgar

  Kramar till dig Torsten

 5. Annevi Linder

  Svar till karin jonsson (2012-01-13 21:59)
  Hej Karin

  Tycker jag med, men dess vågskålar borde väga jämnare och finnas i varje politiskt beslutsfattande. Nu tycker jag det väger tyngre mot elit klassat samhälle.
  Kramis till dig Karin

 6. Annevi Linder

  Svar till Lars G (2012-01-14 23:50)
  Ty vikter i skrifter
  giver himmelen sin kod
  Däri finnes
  den enes och andres förlåt

  Kramen till dig Lars och tack för kommentaren

 7. jag

  Va bra du skriver Annevi! Jag tycker att det samhälle som drivits fram är förfärligt, det finns inte plats för olika ”typer av begåvning” – en del praktiskt begåvade och en del teoretiskt och en del både och. Det finns bara plats för de teoretiskt begåvade. överhuvudtaget har det skapats ett samhälle där det inte platsar ”svaga” människor, där ingen får vara sjuk och inte orka prestera som ”alla andra”.

 8. Annevi Linder

  Svar till jag (2012-01-16 19:20)
  Den arbetande folkmassan med olika sjukdomar eller de som inte klarar av skolan, har inget att komma med utifall Moderaterna får hela Sverige. För mig har de en tendens att visa sig mer än nöjda, av det som de har presterat, samlar på sig mera egoistiskt tänkande och högfärdighet. Ibland undrar jag om de kanske faller på ordspråket ” De som gapar efter mycket mister ofta hela stycket”

  Tack för din go`a kommentar och kramiz från lilla jag

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.