darinkarlsson

Trädgårdsskötsel i Stockholm

När jag bodde i Stockholm hade jag ingen trädgård, så jag behövde inte fundera på det där med hur det funkar med trädgårdsskötsel i Stockholm. Är det verkligen samma sak som överallt annars? Eller är det någott speciellt med kombinationen trädgårdsskötsel och Stockholm. Det skulle kunna vara så att atmosfären är annorlunda, med smog och ligister och så, och därför är trädgården här extra krävande. Att trädgårdsskötsel i Stockholm kräver att du kan sanera klotter och filtrera luft. Lugn och tystnad får växterna helt enkelt bara glömma, om man inte ska bygga ett ljudisolerat växthus åt dem. Brukar växthus vara ljudisolerade? Det låter suspekt, till och med med tanke på trädgårdsskötsel i Stockholm.

 

Om inte atmosfären gör att just Stockholms trädgårdsskötsel är annorlunda så kanske det är människorna. Inte de tidigare nämnda ligisterna utan de som har trädgårdarna. Huvudstadens invånare har ju onekligen ett visst rykte i resten av landet, men hittills har jag inte hört det sägas att det påverkar deras trädgårdar. Men låt oss säga att det är så, och att skötsel av trädgårdar i Stockholm, specifikt, därför har helt andra förutsättningar. Beror det då på att växter växer sämre, eller bättre, beroende på om du själv är stressad, glad, vänlig, ovänlig eller så? Det låter kanske långsökt, men det finns säkert forskning på det. Eller har trädgårdsinnehavare i storstaden en orealistisk syn på hur trädgården ska vara? Det skulle onekligen kunna ge upphov till unika utmaningar om till exempel designen orsakar extra svårigheter med just de stockholmska trädgårdarnas skötsel.

 

Kanske finns det nån annan faktor jag helt missat som gör att Stockholms trädgårdsskötsel borde ha ett eget kapitel av trädgårdskunskap och apropå forskning kanske det är ett område att satsa på. Professor i stockholmsk trädgårdsskötsel skulle inte vara så tokigt. Eller så är det kanske helt enkelt så att det inte är annorlunda, utan det är som med alla andra trädgårdar och det är bara fördomsfullt och fånigt att tro att just Stockholm och trädgårdsskötsel skulle vara speciellt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.