Edward Riedl (M)

Monopol på kommunistiskt vis

Polen var ett av de länder i östeuropa som drabbades mycket hårt av det kommunistiska vanstyret under lång tid. Nu ska Polens skolelever få lära sig om kommunisttiden med hjälp av ett nytt monopolspel. Spelaren hoppar runt brädet och får köa i statliga butiker för att få bröd, toelettpapper och andra viktiga varor. Deb polska myndighet som står bakom spelidén vill på det här sättet informera skolbarnen om hur livet var under sovjettiden. Kanske vore något för alla vänsterromantiker i Sverige.

Läs mer här.

Edward Riedl (M).

Etiketter: , , ,

42 kommentarer

  1. Skogsägare

    K-G: Tror du att slavarna i Amerika var rädda för att bli FÖR fria när slaveriet avskaffades?
    Så länge du med ”höger” menar liberalismen har jag svårt att se att det kan gå för långt, åtminstone inte i Sverige som fortfarande torde vara Europas mest vänstervridna land. Frihet kan vi aldrig få för mycket av, eller hur?

  2. Skogsägare

    Vänstern verkar minst sagt selektiv då det gäller att ta till sig fakta om hur deras system fungerar i praktiken. Min mor är polska så jag vet mycket väl hur situationen såg ut. Även om många dörrar öppnades av det faktum att hennes far var statstjänsteman var köandet en reell del av vardagen. Särskilt föll det på kvinnornas lott köa en hel dag för att förhoppningsvis få chansen att köpa en köttbit av låg kvalitet.

  3. JonasE

    Så du jämför socialism med komuism!!, jag då kan jag väl lika görna säga att du är SD efterssom det är ett högerparti!!.

  4. Leif

    I Sverige spelar barnen också monopol. Där lär man sig att el-bolagen medvetet producerar för lite el för att tjäna så mycket som möjligt. Eller att bostadsbolag missköter sin åtaganden mot hyresgäster för att göra så stor vinst som möjligt. Allt i alliansens tänkesätt.

  5. Jan Lövgren

    Det Edward inte kan se skillnad på är vänster (socialism) och diktatur. I propagandasyfte är det enkelt att dra likhetstecken. De stater han pekar på anser också jag har varit diktaturer. Att tvinga människor att måsta ta ansvar för enbart sig själv utan tanke på att solidariskt hjälpa andra är ju högerns klara budskap, är inte det diktatur så säg.

  6. Dennis

    Verkar vara ett, pedagogisk spel som förklarar den efterblivenhet, begränsning av utbudet och allas fattigdom som socialism leder till, men frågan är ju om spelet är kul annars vill nog ingen spela detta.

  7. Eddie Willers

    Jan Lövgren: varför vill du inte ta ansvar för dig själv?, det finns inget som hindrar dig och dina gelikar som vill ha kollektivt ansvar att starta en sådan organisation i ett liberalt samhälle.
    Anledningen till varför vi inte fått se liknande organisationer är för att ni hycklar om er solidaritet och istället är ute efter att avtvinga de med förmåga sin förtjänst.

  8. Janne

    Om 20 år så kan man spela ett spel som utspelar sig år 2011 i Sverige och handlar om hur det går när man förlorar jobbet eller blir långtidssjuk. Tyvärr så finns det ingen vinnare i spelet.

    Tur att det BARA är ett spel!

    Kram
    Janne

  9. lf

    Nu har du gått för långt Edvard!Under kommunisttiden var det ett ett helvete.Men även i Sverige stod man i kö i för att få mat.Vad tror du det berodde på?Hur tror du livet var på 30-och 40talet i Sverige.Hur de besuttna skålade i sina residens medan de fattiga tiggde om mat.Vad tror du om Ådalskravallerna? Vad tror du drev fram dessa? Jo det var bristen på mat och en rimlig utkomst.Viket monopol hade vi då? Men det var kanske ett monopol i kapitalistisk anda som du gillar.

  10. Mr Cool

    När det gäller Polen så borde även den mycket positiva förändring som skett på kort tid och som endast varit möjlig med kapitalismen lyftas fram.Från en konstant varubrist och omfattande offentlig korruption beroende på för små löneskillnader så är Polen idag ett av de EU-länder vars ekonomi expanderar snabbast även om byråkratin fortfarande är omfattande som ett historiskt arv. Skolböckerna innehöll också falska historieskrivningar rörande Röda Armens roll under kriget och människor beordrades innan Berlinmurens fall ut på gatorna för att med flaggor i händerna välsigna kommunismen.

  11. Edward Riedl

    Svar till Skogsägare (2011-01-24 11:06)
    Det finns inga liberala diktaturer av förklarliga skäl. Däremot tror jag kg avsåg de som benämts som högediktaturer genom åren. Dessa har som sagt inget med ett liberalt samhälle att göra.

  12. Edward Riedl

    Svar till Conny Forsström (2011-01-24 11:34)
    USA har många brister. Avsaknad av sociala skyddsnät vi är vaana vid är ett sådant. Men att jämföra ett fritt demokratiskt samhälle med de gamla kommunistdiktaturerna är precis själva poängen med spelet som utbildar ungdomarna i Polen om kommunismens fasor. Jag blir uppriktigt skrämd av människor som dig som utan att blinka jämför demokratier och diktaturer sida vid sida utan att skämmas.

  13. Edward Riedl

    Svar till Leif (2011-01-24 12:45)
    Jag skräms av människor som jämför ett välfungerande demokratiskt samhälle (med väl utbyggd gemensam välfärd och trygghet i form av sociala syddsnät) med en gammal kommunistdiktatur. Beror det på oförstånd eller okunskap?

  14. Edward Riedl

    Svar till Janne (2011-01-24 22:21)
    Att hjälpa långtidssjuka tillbaka till arbetslivet om det är möjligt är en för alliansen mycket viktig fråga. Däremot går det inte att jämföra ett av världens mest trygga samhällen med det förtryck och armod som fanns i de gamla kommunistdiktaturerna.

  15. Edward Riedl

    Svar till lf (2011-01-26 14:51)
    Jag blir skrämd när du så ogenerat jämför förtryck och armod i de gamla kommunistdiktaturerna med ett demokratiskt Sverige styrt av demokratiska partier. Under kriget var det givetvis många som hade det svårt i många länder. Problemet är att detta armod och förtryck fortsatta och i vissa fall förvärrades för de som hamnade bakom järnridån på östsidan.

  16. lf

    Ja jag blir skrämd över att du inte kan din historia.Har du aldrig hört talas om Ådalskravallerna.Jag blir uppriktigt skrämd.Vem tror du styrde då.Och du pratar om ett demokratiskt samhälle.
    Jag är inte säker på att du tar in denna bloggkommentar. Men om du gör det så ska du skämmas över dina företrädares syn på vanliga arbetare.

  17. Maria Skiddi

    Du lyckas Edward. Varenda gång som någon stött arbetare med historians slägga slår dig i skallen med Ådalen å anklagar dig för bristande historik så lyckas du. Den armod svält å skymf som dessa mer väl historiebesuttna vittnar om skola vara som en fotboja runt din ankel i syfte att leva kvar i den historian vad än nutiden bjuder.

    Det finns inga så ”goda” exempel som de praktiska, vad än teorin sagt. Och det gäller inte minst den rapande vänsterromantikerns ”paradis”.

  18. RWR

    Vi i vårt land behöver också bättra på historian om det misslyckade bygget av de socialistiska staterna! Vi har också partier med smutsigt förflutet som i modern tid gjort sig skyldiga till medhjälp i de sjuka experimenten i öst.

    Kommentarer här visar också på en total brist på medkänsla för kommunismens miljontals offer vilket är tragiskt. Och en del är tom beredda att inta försvarsställning för förtrycket. De jämförelser som görs kan då inte jag tolka på annat sätt, det gör mig rädd!

  19. Edward Riedl

    Svar till lf (2011-01-29 20:06)
    Det som skedde i Ådalen 1931 var fruktansvärt. Den dåvarande svenska regeringen tillsatte en kommission och debatten var häftigi media vilket var ett sunt kännetecken för en demokrati som tog dessa fem dödsfall på största allvar. Att du framhärdar att jämföra detta med kommunistiska diktaturers förtryck under ett halvt århundrade är löjeväckande.

  20. Edward Riedl

    Svar till RWR (2011-01-30 15:11)
    Det finns mycket klokt i din kommentar. jag tror precis som dig att kunskapen behövs även i Sverige kring de hemskheter människor fick utstå bakom järnridån.

  21. Edward Riedl

    Svar till lf (2011-01-30 15:56)
    Du är en oförskämd och plump människa som skriver så här om andra. Dina problem att acceptera att andra människor har andra åsikter än vad du själv visar verkligen dina sämsta sidor. Jag tror du skulle vinna på att läsa vad du skrivit innan du klickar på ”kommentera”-knappen i framtiden. Fundera om du verkligen vill uppfattas så här!

  22. Maria Skiddi

    Fascism betyder ”spöstraff”. Din piska träffar din egen feja vilket klär dig bra.

    ”Jag hatar dina åsikter men är beredd att gå i döden för din rätt att framföra dem”

    François-Marie Arouet de Voltaire (1694-1778)

    Det är kanske acceptabelt att tala för en mina åsikter på ett svartmålande vis i din värld. Att utpeka meningsmotståndare som förkastliga, dåliga människor genom att lägga ord i munnen som aldrig sagts?

    Är du säker på att jag inte äter homosexuella till frukost tillsammans med påven varje söndag?

    Bara ett enkelt uppslag till nästa ev brainiacinlägg ”If”

  23. Håkan Rombe

    Har besökt Polen ett par gånger de senaste 10 åren. Utvecklingen är remarkabel. De polacker jag känner är dubbelvaccinerade mot kommunismen genom egna erfarenheter. Så småningom kommer nya generationer som inte har det epidemiska skyddet och då är historieundervisningen oerhört viktig. Vi i Sverige har tyvärr prioriterat ned historieämnet och många unga upplever jag som ganska historielösa av nämnt skäl. Ett annat skäl kan vara att kommunismen ansågs ganska rumsren i vänsterklimatet 1960 – 1990. Detta monopolspel måste väl komma i svensk version! Känns som en bra affärsidé.

  24. Hårt arbetande

    Konstigt att du får elaka kommentarer från folk som intar skyddsläge, när du skriver om hur dålig kommunismen var. Dessa individers (if, JonasE, Conny F, Jan Lövgren, Leif) åsikter ligger nog nära eller faller inom ramen för de kommunistiska idealen. Går inte tolka på något annat sätt när man läser deras kommentarer. Är man emot kommunismen borde man ju istället hålla med dig.

  25. Maria Skiddi

    Tanx Ed=)
    Men jag ville bara ”punschsa” tebax.

    Stackare som anonymt snackar goja ska man vanligtvis å klokt nog inte ge luft under vingarna förstås, men en vinge satt på sin plats för det osakliga inlägget.

    Ha en trevlig helg!

  26. Edward Riedl

    Svar till Maria Skiddi (2011-02-02 23:27)
    Ibland är det bättre att låta dem bekänna färg utan att försöka ge igen. Sällan någon vinner på att vara otrevlig mot andra.

  27. Edward Riedl

    Svar till lf (2011-02-03 21:43)
    Du har en förmåga att vara otrevlig mot andra här i kommentarerna. Din oförmåga att själv se hur du beter dig gör det svårt att nå fram i den här typen av samtal.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.