C och L röstar för fossilt i EU

Idag röstade EU-parlamentet för godkännandet av 55 fossila gasprojekt som man vill att EU ska satsa på de kommande åren, till en kostnad för skattebetalarna på 29 miljarder euro. Projekten ingår i den så kallade listan för projekt av gemensamt intresse (PCI-listan). Den gröna gruppen i EU-parlamentet hade tagit initiativ till en motion om att slopa projekten eftersom man anser att fossil infrastruktur går helt emot EU:s åtaganden enligt Parisavtalet och EU-kommissionens klimatambitioner.

Flera av de partier som för några veckor sedan röstade för att utlysa klimatnödläge vill nu inte gå från ord till handling. Det är oacceptabelt att skattebetalarnas pengar slösas bort på miljardinvesteringar i fossilgas. Pengarna borde gå till grön energi och hållbar omställning istället.

Flera ledamöter från vänstergruppen, den socialdemokratiska gruppen och även den liberala gruppen stod bakom de gröna i omröstningen. Centerpartiet och Liberalernas ledamöter röstade dock för att fossilgasprojekten borde genom göras.

Redan 2011 visade International Energy Agency att investeringar i fossilt efter 2017 kommer att behöva läggas ner innan sin ekonomiska livslängd om vi ska nå klimatmålen. Och IPCC har visat att utsläppen måste vända ner drastiskt nu om vi ska nå Parisavtalet. Det är i dagsläget helt oförsvarbart att lägga skattepengar på investeringar i fossilt.

Etiketter: ,

2 kommentarer

 1. Petter

  Lite intressant är detta med omställningen till mindre fossilbränsle. Jobbar med en kontakt i Shenzen som jag förhört angående kolkraftsutbyggnaden i Kina. 5 av de nu påbörjade kolkraftverken i området där han verkar. 4st av dessa verk används till vår omställning mot fossilt oberoende. Dessa försörjer industrier som tillverkar ,batterier, Solcellspaneler ,elbilar med mera. Denna omställning som sker i denna takt är förödande för miljön, Koldioxidutsläppen tenderar att toppa på grund av tillverkning av fordon solceller mmm . Vi ska producera så mycket på kort tid som vi aldrig gjort tidigare.Och detta kommer att sätta sina spår. Vi måste sakta ner denna trend. Vi ska inte lasta Kineserna för att de bygger ut kolkraft, det är vi som är orsaken i jakten på skitprodukter som borde vara förbjudna på marknaden.

  • Elin Söderberg (inläggsförfattare)

   Du synliggör en problematik som är viktig att lyfta. Att ställa om till fossilfrihet kräver också energi för produktion av vindkraftverk, solceller, nya fordon som kan drivas fossilfritt osv. Det är därför viktigt att vara uppmärksam på elmixen (andel kolkraft, vindkraft, etc) i de länder man etablerar produktion och de länder vi importerar från, klimatpåverkan i leverantörsleden osv. Det visar också på vikten av att samtidigt verka för energieffektivisering och förflyttning av efterfrågan dvs. så att Kina som du nämner som exempel kan producera teknik för omställningen till fossilfritt istället för sådant som de producerat tidigare som kan efterfrågas mindre, så att det inte blir utöver det de producerat tidigare vilket kraftigt kan öka energiefterfrågan på en elmarknad med stor andel fossilt i elmixen.

   Att Northwolt valde att etablera sig i Skellefteå är ett exempel på ett företag som sökte god tillgång på förnybar el för lokaliseringen av sin produktion.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.