Ensamstående kvinnors rätt till barn!

Igår kom ett efterlängtat beslut från tre av fyra allianspartier. Centerpartiet, Moderaterna och Folkpartiet anser att det är dags att ändra lagstiftningen för att ensamstående kvinnor ska få tillgång till assisterad befruktning (t ex insemination).

 

Idag tillåts inte assisterad befruktning av ensamstående kvinnor. Enligt svensk lag får sjukvården bara utföra detta på kvinnor som är sambos eller gifta. Det har gjort att många kvinnor sökt sig till andra länder för att få barn.

 

Det intressanta i kråksången är däremot att adoption är tillåtet för ensamstående, och det finns heller inget som hindrar ensamstående från att skaffa barn på andra sätt än genom assisterad befruktning. Är det då inte inkonsekvent att tillåta assisterad befruktning för par men inte för ensamstående?

 

Att vara förälder handlar om att ge barnet kärlek, trygghet och omsorg. Det torde gälla oavsett om man uppfostrar sina barn som ensamstående eller i par – eller?!

 

2 kommentarer

  1. Åsa Sjöblom (C) Nordmaling

    Viktig fråga, har en syster som inte kan få barn den naturliga vägen, hennes äktenskap höll inte heller av dessa påfrestningar. Idag är hon ensamstående och har barn från socialtjänsten i stället, funkar bra för henne. Hon är 43 år, så för henne kommer lagen försent. Lasgen välkomnas nog av många.
    Vad kul att du bestämt dig för att börja blogga, kommer följa dig, med glädje bästaste Helena!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.