Gruvnäringen expanderar!

Gruvnäringen expanderar stort i Sverige och i Norrland återfinns majoriteten av de totalt 17 gruvor som är aktiva. Cirka 90 procent av den svenska gruvproduktionen sker i Kiruna, Malmberget och Aitik (dagbrottsgruva utanför Gällivare).

För ex antal år sedan användes uttrycket ”sista personen från Pajala släcker lyset” eller något i den stilen. Människor flyttade från orten och många såg inte någon framtid där. Idag är det tvärt om – nu sjuder det av tilltro och Pajala växer så det knakar tack vare gruvnäringen. Jag såg på ett nyhetsinslag för någon vecka sedan som handlade om just utvecklingen i området. För några år sedan gapade många lägenheter tomma – idag står 700 på kö för en lägenhet. Så problemet är att över huvud taget få tag i en bostad och ett annat problem är vem som ska bygga de nya lägenheterna och bostäderna som behövs för att få människor att flytta hit.
  
LKAB är en av statens guldkalvar och i Kiruna planeras en omfattande stadsflytt då än mer ska brytas från den stora malmkroppen som finns vid den nuvarande staden. Detta kommer att ge flera tusen arbetstillfällen inom de kommande åren och utmaningen är att locka arbetskraft och familjer att sätta sina bopålar i området. Jag hade förmånen att besöka Kiruna och LKAB med Alliansen i Näringsutskottet för några månader sedan och det var häftigt att lyssna till företrädarna för bolaget som berättade om de framtida satsningarna och inte minst att besöka gruvan!
 
Ett annat framgångsexempel när det gäller gruvnäring är Storumans kommun här i Västerbotten. Här räknar kommunledningen, med det drivande och duktiga kommunalrådet Tomas Mörtsell, med att det kommer att satsas 26 miljarder fram till 2020 med hjälp av satsningar på vindkraft, besöksnäring och gruvverksamhet varav det sistnämnda kommer att stå för 11 miljarder – och det är försiktigt räknat.  Jag träffade nyligen ett av de gruvföretag som vill expandera i kommunen och det är Nickel Mountain som vill expandera i Rönnbäcken, utanför Tärnaby. Här finns en stor nickelfyndighet och om satsningen kommer igång kommer det att ge 550 direkta arbetstillfällen och minst 350 arbeten vad gäller kringverksamhet. Alla satsningar har i dagsläget inte kommit igång än, men Storuman har redan idag en arbetslöshet under läns och- rikssnittet – 4 procent. Detta beror säkerligen, åtminstone delvis, på en sjudande framtidstro. Det är bara att lyfta på hatten och önska Storuman lycka till :o)!

4 kommentarer

  1. Helena Lindahl

    Svar till Miljövän (2012-03-09 22:27)
    Nej, Knut – jag gillar inte kärnkraft. Jag tror på alternativ energi och jobbar för det. Men har du förslag på hur vi fasar ut kärnkraften snabbare och utvecklar Norrlands inland tar jag tacksamt emot dem.

  2. Helena Lindahl

    Svar till Leif (2012-03-07 09:42)
    Hej Leif! Jag ville med mitt inlägg visa på att gruvnäringen också ger utvecklingsmöjligheter för Norrlands inland. Gruvbrytning är tack och lov omgärdat av sträng miljölagstiftning, men visst har gruvnäringens framfart ändå ett miljöpris.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.