C säger nej till uranbrytning!

Centerpartiet vill som parti inte att det ska brytas uran i Sverige. Vi säger tydligt nej.

Vi arbetar också långsiktigt för att driva igenom det stämmobeslut som partistämman i Åre antog 2011 och som säger att vi vill utreda en lagstiftning mot uranbrytning i Sverige. Centerpartiet har under årtionden tydligt arbetat mot uranbrytning i Sverige och har skarpt använt oss av det kommunala vetot när vi var med och fattade ett beslut som omöjlggjorde vidare uranbrytning vid Ranstadsverket i Skaraborgs län i mitten av 1970-talet. Vi kommer att fortsätta att på både lokal och nationell nivå arbeta aktivt och långsiktigt för att det inte ska brytas uran i Sverige.
 
Varför väljer då C inte att stödja MP:s riksdagsmotion (som vi röstar om i kammaren idag) med formuleringar som är medvetet snarlika vårt eget stämmobeslut i frågan? Detta är ett tillvägagångssätt som MP använder för att få uppmärksamhet och väcka debatt i frågan, men att C i det här läget skulle rösta emot allianskollegorna i utskottet skulle knappast föra oss framåt i arbetet med att få till stånd en utredning om en lagstiftning mot uranbrytning. Det skulle snarare försämra utsikterna för en sådan lagstiftning då vår position i Alliansregeringen skulle försvagas.
 
Vi har en långsiktig energiöverenskommelse och den har visat att vi, tillsammans med de andra allianspartierna, gjort skillnad för den svenska miljö- och energipolitiken. Vi är inte färdiga med vårt arbete att göra Sverige till ett mer miljövänligt, företagsamt och hållbart land. Det är även inom regeringssamarbetet som vi kommer att fortsätta vårt arbete för att Sverige ska fortsätta att vara ett land där uranbrytning inte sker.
 
Vi har sagt nej till uranbrytning, vi säger nej till uranbrytning och kommer att fortsätta att säga nej till uranbrytning i Sverige. C verkar aktivt för att ingen uranbrytning kommer att ske i Sverige och kommer att göra det i regeringsställning!

En kommentar

  1. Peter Forsberg

    Hej bra att centern säger nej till detta med uranbrytning. men vill gärna även att c i Västerbotten jobbar för att det inte öppnas en gruva i Umeälven i Rönbäcken i Björkvatsdalen ,tärna fjällen. ibland så är miljön viktigare en arbetstillfällen. Om det öppnas en gruva där så kommer det att bli problem för folket som bor där och kan leda till stora problem i hela Umeälven.

    Vet inte man jag känner mig lite obekväm för c just nu i vissa frågor. Men ibland måste man följa sitt eget hjärta och denna fråga om gruvan i tärnafjällen där jag har mina rötter säger jag nej till. Sen bråkar jag även när det gäller fjälljakten.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.