Inget svar om Norrbotniabanan!

Idag hade jag möjlighet att ställa en fråga i kammaren under "ministerns frågestund". Denna timme återkommer varje vecka och olika ministrar finns på plats för att svara på ledamöters olika frågeställningar.

Idag var bl a infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Swärd där och jag ville veta om hon tycker att Norrbotniabanan är tillräckligt viktig för att tas med i den nationella infrastrukturplanen som presenteras i höst. Dessutom undrade jag om hon håller med EU-kommissionen om att Norrbotniabanan är ett prioriterat infrastrukturstråk i Europa.

Jag fick inget tydligt svar – vilket gjorde mig besviken. Hon svarade ganska svävande och ska jag vara ärlig så hade jag inte förväntat mig något annat innerst inne.

Maud Olofsson och dåvarande infrastrukturminister Åsa Torstensson (C) skickade in en ansökan tilll EU om att få Botniska korridoren, där Norrbotniabanan ingår, uppvärderad till TEN-status. Det betyder att banan klassas som ett viktigt infrastrukturstråk för Europa och att man dessutom kan få medfinansiering till byggnationen.

Jag har även fått reda på att Sverige klommer att få betala en straffavgift till EU om inte Norrbotniabanan byggs innan 2030. Infrastrukturministern konstaterade också att så var fallet, men nämnde inget mer.

Jag kommer att fortsätta att driva frågan och jag hoppas och förväntar mig ett tydligare svar från ministern nästa gång.

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.