C vill skapa ekonomiska frizoner i Norrland!

Igår höll vi i Centerpartiet en nationell presskonferens i Storuman och Pajala där vi presenterade vårt förslag om ekonomiska frizoner. Med på presskonferensen i Storuman var även kommunalrådet Tomas Mörtsell och företagare från området.

I Storuman kommer det att inversteras cirka 27 miljarder de närmaste åtta åren och i och med detta kommer man enligt Tomas Mörtsell att behöva öka arbetskraften med 70 procent. Det är enligt honom en utmaning i sig. Hela Europa kommer inom de närmsta åren att ha brist på arbetskraft, likaså är det i Sverige. Då kommer det att bli en utmaning att att få familjer att även flytta till t ex Norrlands inland.

Risken är alltså att utvecklingen hämmas i tillväxtregioner, som exempelvis Storuman och Pajala, om man inte får tag i arbetskraft. Det kommer även på sikt att påverka Sveriges ekonomi negativt. Vi måste däför skapa förutsättningar för hela landet att växa.

Centerpartiet vill därför skapa ekonomiska frizoner och tanken är att i införa skattelättnader i utvecklingsregioner. Vi vill tillsätta en utredning som ska undersöka förutsättningar för just skattelättnader i områden som har brist på arbetskraft. Det kan vara i form av lägre arbetsgivaravgifter, sänkt inkomstskatt, sänkt bolagsskatt och minskad skatt på industrifastigheter. Det här är inte något som provats i Sverige, men i t ex Storbrittannnien och USA har liknande frizoner införts med goda resultat.

Det är också viktigt att poängtera är att det inte handlar om någon form av bidrag utan om skattelättnader.

Som centerpartist känns det roligt att få vara med om att lägga fram ett förslag som kan att innebära stora lättnader för näringen i utvecklingsområden. Norrland har rika tillgångar och stora förutsättningar och Norrland kan mer!

 

 

5 kommentarer

 1. janne

  I ditt förslag ”Det kan vara i form av lägre arbetsgivaravgifter, sänkt inkomstskatt, sänkt bolagsskatt och minskad skatt på industrifastigheter.” så ser jag bara att ett av dom skulle gynna den som flyttar dit, resten är ju vinster för bolagen.
  Om nu bolagen redan planerat investera 27 miljarder i Storuman, varför då sänka skatten för dom. Arbetskraften kommer ju behövas ändå.
  Rika blir rikare låter det som, och arbetarna får 1/4 del av kakan. Hur många tror du flyttar till Storuman pga av några procent? Och kan man räkna med att få samma lön i storuman som i större städer, annars blir det ju ingen förtjänst.
  Det låter som om du inte tror på orten och att staten behöver hjälpa bolagen, men dom verkar ju redan valt storuman.
  Gör det initialt bra för inflyttande och visa sen upp en kommun som satsar för framtiden, med bra skolor och kommunikation, då får du dom att stanna också. Att göra bolagen rikare ringer riktigt illa i mina öron.
  Ett företag som inte vågar satsa egna pengar är ju ett företag som inte ens ledningen tror på. Är det nått för inlandet?
  Gissningsvis väljer man Storuman för dess tillgångar och förmodligen lägre lönekostnader och räknar då också med större vinster.
  Om ni sänker skatten kan rika bolag fortsätta betala lägre löner och göra större vinster, och hänvisa till att man får mer i plånboken än andra, så man ska vara nöjd.
  Helt plötsligt har lönen stått stilla i 10 år och bolagen har hela orten i sin hand, då alla är beroende av dom. Hotar arbetarna med strejk så hotar bolagen med flytt.
  Våga sätta krav på bolag och skänk inte bort arbetskraft, det sänker människors värde. Är det Storuman man vill vara i så ska det kosta. För dom är lika mycket värda som alla andra!

 2. Lars-Olov Johansson

  Detta genmäle kommer du säkert inte att våga publicera. Dagens politiker vill bedriva propaganda – inte föra samtal med väljarna, så har det blivit. Jag har hört myterna om brist på arbetskraft till leda. Alltsedan början av 90-talet har varningarna om en kommande arbetskraftsbrist matats ut till Sveriges och Europas befolkningar. I Sverige skulle läget bli akut när 40-talisterna började gå i pension. Nu har de flesta av den generationen redan gått i pension. Var står vi idag? Jo, vi står i en permanent massarbetslöshet! Ungdomsarbetslöshet på cirka 30% och en total arbetslöshet på 7,5%. Svenska ungdomar flyr till Norge för att komma undan ekonomisk depression och bidragsberoende. 80000 svenskar bor och arbetar där i Norge för närvarande. Det är inte bara i Sverige som massarbetslöshet och hopplöshet slagit klorna och ryckt undan hopp om framtid. Återigen det finns INGEN brist på arbetskraft som väntar vare sig i Europa eller Sverige. Detta är propaganda som bedrivs av för mig oklara syften.

  Det är något som är fundamentalt fel i ditt och övriga politikers resonemang. Det är inte bara jag som ser det här. Internet översvämmas av medborgare som blir alltmer oroliga och konfunderade. Den verklighet som beskrivs av makthavarna stämmer allt sämre med det vi själva kan se i vår omgivning. Kritikerna benämns med föraktfulla tillmälen som näthatare och andra kränkande epitet. Men, det är ingen ofarlig taktik att sprida den här typen av propaganda och att inte bry sig om medborgarnas synpunkter. Jag har inga lösningar och förslag om vilken politik som behöver föras. Jag misstror allt och alla. Jag läser min George Orwell för att få hjälp med att förstå den tid som jag lever i. Jag rekommenderar att fler gör detsamma.

 3. Sven.

  Varför inte ta hela Lappland, och låta oss få självstyre likt Åland? Norrbotten och Västerbotten klarar sig alltid.
  Att bara ta nån kommun blir ju inget relevant resultat!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.