Sjöstedt vill inte ha skattelättnader i Norrland

Jag har haft en radiodebatt med Jonas Sjöstedt (V) och debatterat Centerpartiets förslag om ekonomiska frizoner i Norrland. Sjöstedt väljer att missuppfatta förslaget som han tror bara kommer att gynna stora gruvföretag. Vi ser Norrland som en tillväxtmotor i Sverige, men som kan drabbas av växtvärk om vi inte får tag i nödvändig arbetskraft. Vi vill införa skattelättnader för privatpersoner och företag som flyttar och etablerar sig i tillväxtområden i Norrland.

Idag är det bara tre regioner i Sverige som växet befolkningsmässigt – Skåne, Västra Götaland och Stockholmsregionen. Samtidigt vet vi att det det kommer att bli arbetskraftsbrist i en hyfsat nära framtid. Det här är ett problem som inte bara kommer att finnas i vårt land utan även i Europa. För att locka människor att flytta till områden som exempelvis Storuman och Pajala – som har stor utvecklingspotential med alla satningar på t ex gruvor, vindkraft och turism – kommer det att krävas särskilda åtgärder. Att införa skattelättnader kan vara ett delförslag.

Jonas Sjöstedt väljer att fokusera på att storföretagen kommer att få skattesänkningar, medan jag ser möjligheten med att fler familjer kan lockas till kommuner som Storuman, kommuner som har stor möjlighet att växa och utvecklas ännu mer.

Jag bor själv i en liten by och här har ett par nybyggen av stugor genomförts. Bara det gör att vi andra gläds över att fler vill bo i vår fina by och att det i förlängningen ökar attraktiviteten och värdena på övriga fastigheter. Vad ska då inte större inflyttning göra för kommuner som Storuman?

Radiodebatten hör ni genom att klicka på länken nedan.

Allt gott så länge!

/Heléna

http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=2563&grupp=17386

2 kommentarer

 1. Isak

  Alla som flyttar och bosätter sig i en inlandskommun be-
  höver bara betala halva skatten. Medans alla andra skall
  betala full skatt och stå för de offentliga kostnaderna
  för service och välfärd. Eller ska dom som bor i dessa
  kommuner bara få del av hälften av välfärden. Naivisterna
  i Centern sitter i Sveriges regering, och samtliga gles-
  bygdskommuner i hela Sverige tappar både arbetstillfällen
  och minskar i befolkningen. Centerpartiet är inte tro-
  värdiga och har inte heller åstadkommit något för att vända utvecklingen, däremot så har man tillsammans med
  sina Alliansbröder stått för avvecklingen av landsbygden
  och norrlands inland. Och med stor sannolikhet kommer
  Centern att vid nästa val att finnas utanför riksdagen.

 2. Jessica Bergfors

  Hej Helena Lindahl.

  Tycker att förslaget om ekonomiska frizoner bör utredas. Bra jobbat av dig i radiodebatten. Självklart skulle även vi småföretagare gynnas av skattelättnader och få bättre möjlighet att skapa tillväxt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.