Lokalproducerat på Nordiska matmässan!

Igår fick jag äran att dela ut ett 20-tal diplom för Sveriges bästa landskapsmat på den stora nordiska matmässan, Gastro Nord, som hölls i Älvsjö utanför Stockholm. Här gick två utmärkelser till Västerbotten – Sorseliansk pesto från Tant Ruth i Malå och Syltefläsk från Toppchark i Bastuträsk.

Svensk Landskapsmat har, med ledning av Pelle Agorelius från Saxhytte Gård i Grythyttan, delat ut regionala utmärkelser sedan 2009. Fokus ligger på varans ursprung och kvalitet och utses av ett antal experter inom livsmedel, restaurang, marknadsföring, media och varumärkesutveckling. Gemensamt för alla matprodukter som väljs till Sveriges bästa landskapsmat, är att de är föredömen på något sätt.

Det kändes både roligt och viktigt att få möjlighet att prata om lokalproducerade produkter som också bidrar till mervärden som öppna landskap, ökade möjligheter för bönder att finnas lokalt, bättre miljö och naturligtvis kvalitet. Jag har själv jobbat inom Ostriket och den turismsatsning som görs med hjälp av varumärket Västerbottensost. Denna underbara produkt har bidragit till mervärden som gjort Västerbotten betydligt mer synligt som län.

Dessutom hade Svensk Landskapsmat blivit inbjudna att stå i Frankrikes monter som var rena himmelriket för den matintresserade. Jag smakade en ljuvligt god champagnesorbet som jag kan rekommendera till sommarens kalas eller bara för att avnjutas på altanen med solen som sällskap. Dock finns ett krux – det kan bara att köpas i Stockholm för tillfället. Men om någon är intresserad av att beställa en hel pall (108 förpackningar…) med mig – så hör av er ;o).

Allt gott!

/Heléna

* På bilden ser ni Ella Nilsson (matambassadör, Västerbotten), Ruth Holmquist, Malå (Tanth Ruth), Sven-Erik Johansson, Nibble Gårdsgris, Gunnar Eriksson, Ingelsbo Gård, Dalarna och sittande: Pelle Agorelius, Saxhytte Gård, Grythyttan.

2 kommentarer

 1. Pelle Agorelius, Husmansbord

  Ett stort tack ska vi rikta till Heléna för engagemang och nyfikenhet på maten och företagandet bakom den. När man arbetar i små företag, ofta ensam, så är det viktigt att möta förståelse och uppskattning från de folkvalda. Vi bugar en gång till för Heléna Lindahls vinnande sätt som smittar till matens nya vinnare.

 2. Gun Rehnman

  Champagnesorbet, de kan vi göra själva…..
  och vad de andra beträffar, helt underbart. Vi har hur mycket god och bra mat och delikatesser som helst i vårt län, och det kommer mera, vänta bara!

  Mycket bra, jag blir allt stoltare för varje dag jag får förmånen att presentera länsvaror!!

  GUN

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.