Vem är det som håller i taktpinnen i Umeå – S eller V?

Besökte Caremas äldreboende "Skräddaren" i Umeå  här om dagen. Jag kom in i trivsamma lokaler, möblerade med både moderna och antika möbler. Det hela påminde i vissa rum mer om ett hem än ett äldreboende – i alla fall i jämförelse med flera jag sett under årens lopp. Jag mötte ganska snart några brukare som glatt kommenterade mitt besök och en av kvinnorna visade ett gammalt fotografi från det hon var ung.

Jag gick upp ett par trappor för att samtala med ansvarig boendechef som under den närmaste timmen berättade vad som inträffat med Umeå kommun efter turbulensen med Carema nationellt. S-ledningen i Umeå sade helt promt upp kontraktet med Carema via media istället för kommunicera direkt med den lokala ledningen. Även boende, anhöriga och personal fick via en tv-intervju med en av S-politikerna veta att Umeå kommun skulle säga upp kontraktet med Carema. Detta trots att brukarna och deras anhöriga var nöjda med verksamheten.

Det här är ytterligare ett bevis på det som nu händer i Umeå kommun -Socialdemokraterna inflytande minskar till följd av att man valt att liera sig med Vänsterpartiet. Alla dras över en kam – vinster i välärden är fult, men vinster i byggbranschen är ok. Privata hemtjänstföretag ska i förväg redovisa vad de ska använda sina vinster till, men det behöver inte NCC om de gör jobb åt Umeå kommun. Som jag tidigare sagt, kan jag inte låta bli att undra om det är lättare att slå på branscher som är kvinnodominerade…

Nu är det äldreboendet Skräddarens tur – Carema lämnar Umeå och kommunen tar över boendet. Fast det gått över ett halvår har inte ansvariga S-politiker kontaktat Carema i Umeå. Det tycker jag är uselt och vittnar om både feghet, populism och att svångremmarna dras åt kring vård i alternativ regi. Vem är det som håller i taktpinnen egentligen – S eller V?

 

3 kommentarer

  1. Jan-Erik Vahlström

    Jadu….ett snabbesök på Carema visar dej inte speciellt mycket. Dom har säkert fina möbler och en fin yttre fasad. Det finns goda skäl varför kontraktet sägs upp. Har du inte följt med vad som händer inom Carema i Sverige? Du undrar varför det inte får finnas vinster inom vård och äldreboende när det får finnas inom byggindustrin. Jag tycker att det är en väldigt stor skillnad mellan att hantera bräder och att vårda gamla. Vi har ju tydligt sett inom bl.a Carema hur det fungerar när vinstintresset får styra. Vinster som dessutom förs ut ur landet medan man väger blöjor, gamla som inte kommer sig upp ur siina sängar, gamla som ramlar och får ligga utan sjukhusvård. Stirra dig inte blind på chefens fina kontor. Den bästa vård som finns skall ha prio ett. Detta kan ske i allmän regi där ev vinster går tillbaka i vården.

  2. Anna-Lena

    Känner att jag måste skriva några rader…. Min mamma bodde på Skräddaren sitt sista år i livet, för tre år sedan. Hon trivdes mycket bra och vi barn var helnöjda med den omsorg personalen visade. Hon fick tom. gå målarkurser där, trots sin demens och att hon var rullstolsburen. Personalen var fantastisk och miljön trivsam och mysig på alla sätt. För oss var Carema ett mycket bra företag som såg till att mamma fick ett så fint sista år!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.