Vi kräver en förhandlingsman för Norrbotniabanan!

Jag har tillsammans med mina centerpartistiska kollegor Lars Bäckström, Robertsfors och Daniel Öhgren, Skellefteå skrivit ett ett öppet brev till infrastrukturminister Catharina Elmsäter Swärd där vi vill att en förhandlingsman för Norrbotniabanan utses.

Från regionalt håll är intresset stort att hitta en finansieringslösning, men för att kunna föra förhandlingar mellan regionen och staten så måste regeringen utse en förhandlingsman.
Det kanske inte låter så spännande, men är oerhört viktigt om vi ska komma framåt i processen. Just nu står allt stilla då Norbottniabanan AB inte har någon att förhandla eller sluta avtal med. Vi anser därför att det i budgetpropositionen tydligt måste framgå att det finns en partner att föra diskussioner med!
På det här sättet kommer Norrbotniabanan att kunna finnas med bland de prioriterade projekten i den nationella infrastrukturplanen som fastställs 2014.
Vi vet att Centerpartiet driver frågan i regeringen, men vi behöver få med oss hela regeringen.

4 kommentarer

 1. Jan-Erik Vahlström

  Bra att du driver denna fråga. För nätvarande verkar det ju inte vara prioriterat av denna regering.

 2. ceko

  Men detta är ju pinsamt att läsa. Först så sitter Ni i samma regering som M, Fp och KD och så finns bland moderaterna en från Umeå som dessutom sitter i trafikutskottet och tydligen är emot att Norr bottnia-banan byggs. S och V och Mp vill tydligen samma som C. Vad väntar Ni på?

 3. Anders Johansson

  Visst hade socialdemokraterna tillsammans med miljöpartiet en överenskommelse om att starta bygget av norrbotniabanan 2010 vid en seger i valet 2006. Jag tror att vi behöver en annan regering än den vi har nu om det ska hända något i denna fråga.

 4. Lars-Olov Johansson

  Det gick ju inget vidare med Norrbottniabanan. Precis noll kronor blev det i trafikplanen. Tänker ni fortsätta att driva den här frågan? I så fall hur? Ska den här för Barentsregionens näringsliv viktiga järnvägen någonsin byggas krävs att politik och näringsliv jobbar mot samma mål. Det kan till och med krävas att man har ett bredare perspektiv än det nationella. Hoppas att ni inte ger upp.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.