Göran Persson – centerpartist?

Igår var jag på ett spännande seminarium i Skellefteå – ”Norrland 2012” som handlade om hur vi kan ändra mediebilden av Norrland, innovationsmöjligheter och infrastruktur.

Vi hör ständigt att allt måste vara samhällsekonomiskt lönsamt – men vad är det som är samhällsekonomiskt då? Ofta pratas det eller skrivs det om att det finns för lite människor i norra Sverige och att det är därför det inte är lönsamt att i allt för hög grad bygga ut ny järnväg. Andra för fram argument som handlar om att infrastrukturinvesteringar är av största vikt för godset – för skogs- och gruvindustrin som bidrar till landet Sveriges försörjning. Anledningarna för t ex en Norrbotniabana är väl en kombination av flera saker – både bättre godstransporter, möjlighet till större arbetsmarknadsregioner och ett hållbart klimat, men framför allt handlar det om att vi bör ge hela Sverige liknande möjligheter att utvecklas!
 
Huvudtalare på seminariet var Göran Persson som bland annat höll tal om att hela Sverige behövs och här kom han in på just Norrbotniabanan.
 
Även om jag inte håller med om allt som han tycker rent politiskt och allt som sades under talet fanns det en del poänger och den viktigaste var den om Norrbotniabanmans betydelse:
 
– En gång i tiden drog vi elledningar över hela landet – över älvar, genom skogar, över berg – till varenda liten stuga. Inte gick det att ”räkna hem”. Inte var det lönsamt. Men i ett så välmående land som Sverige ska alla ha rätt till el.
 
– Om kustjärnvägen slutar i Umeå skickar vi signalen att hela regionen norr om Umeå inte är lika mycket värd som resten av landet, att den bara är tärande.
 
– Banan behövs – för att hålla ihop hela landet!
 
Jag började till och med fundera om inte karln gått och blivit centerpartist på äldre dar – vid åtminstone tre tillfällen sa han att ”hela Sverige måste leva” och pratade ivrigt om bönderna, skogen, glesbygden och Norrland. Kom osökt att tänka på det gamla uttrycket: ”När fan blir gammal blir han religiös” :o).

5 kommentarer

 1. alfredo castro

  Blir du förvånad att Göran Persson är mer centerpartist än sosse?
  Det har varit för oss mycket tydligt sedan länge.
  han anammade T Blairs new Labor som är en be spegling av nyliberalismens grundtankar.
  Dessutom köpte han en liten stuga för 15 000 000 kr. och jobbar åt dubiösa privata företag.
  Vad har detta med sosse ideologin att göra?
  Sossarnas klassiker, Vigfors, Hansson, Erlander och Palme skulle vända sig i sin grav om de skulle veta vad sossar toppar gör nu för tiden!

 2. Erik Jonsson

  Du säger att elektrifieringen av Sverige inte var lönsamnt. Hur tänker du då egentligen? Eller hur räknar du?

 3. Sonja Eriksson

  Vi socialdemokrater är väl snart de enda som säger ”hela Sverige ska leva” och samtidigt visar det i handlingar. Vi har inte haft ett så segregerat samhälle som nu på länge. Det handlar inte bara om satsningar om infrastruktur utan inte minst om hur man ser på varje människas värde. Idag så värderas man beroende på arbetsförmåga där det tydligt framgår hur man värderar människor. I den värderingen av människors olika värde har inte minst centerpartiet varit med

 4. Maria

  Helena, järnväg är dyra satsningar och det finns andera alternativ vi i norr kan vara i behov av! Och varför kan man åtminstone inte invänta någon oberoende utvärdering av botniabanan, innan propåer om ytterligare järnvägssatsningar görs? Jag uppskattar alliansens försiktiga inställning till att använda våra skattepengar.

 5. Ke

  Nu var det Persson som beslutade om Bottniabanan och Maud med Alliansen som stoppade den i Umeå. Så det blir minst sagt pinsamt läsa detta försök att vilseleda fakta.
  Och att ”hela landet ska leva har ju Centern gått ifrån sen länge. Nu gäller ju Stureplan och storstan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.