Många kvinnor drar det största lasset hemma

En ny undersökning från Lunds universitet visar att kvinnorna fortfarande drar det tyngsta lasset i hushållet och är de som stannar hemma med sjuka barn.

Nästan 60 procent av de tillfrågade kvinnorna  i undersökningen (och som lever i par där båda jobbar heltid) tycker att de tar det största ansvaret när det gäller städnining, tvättning, disk och att ta hand om barnen. Trots att båda föräldrarna jobbar heltid tar männen mindre ansvar i hemmet än deras kvinnliga partners.

I undersökningen framkommer även att männien i högre grad än kvinnorna är nöjda med ansvarsfördelningen av hushållssysslor. Det handlar enligt undersökningen inte bara om en rättvisefråga, utan även en hälsofråga. Alla behöver egen tid och risken för hälsoproblem blir större om man inte får ta igen sig.

Personligen blev jag ganska överraskad av siffrorna. Visst, att det tidigare varit så här är jag medveten om, men att det är lika illa nu när allt fler jobbar heltid är riktigt illavarslande.

För att det ska bli mer jämlikt i hemmet är det också viktigt att det blir det på jobbet. Att kvinnor är hemma i allt högre grad när det gäller t ex vabbandet beror delvis på att män ofta tjänar mer än kvinnor, men det är nog också en fråga om att det inte är lika acceptabelt och vanligt att män är borta längre perioder från jobbet när det gäller just vård av barn och föräldraledighet.

Undersökningen pekar också på att företag och organisationer måste bli mer moderna arbetsgivare för att bli attraktiva. Här är jämlika villkor och en positiv inställning till anställda med barn en viktig förutsättning.

Vad tycker du? Vad tror du den här snedfördelningen beror på? Det skulle vara intressant att höra din åsikt som läsare.

Trevlig dag till er alla!

/Heléna

En kommentar

  1. Gun Rehnman

    Naturligtvis ska man dela på de sysslor som tillhör vardagen och det liv man vill leva. I vissa lägen gör den ene mer eller mindre, men det viktiga är ändå att man i förhållandet har den balans man tycker är OK. Jag kan lägga om alla däck, skruva i bilen och föda barn….helt OK, om det fungerar och balanseras av ett gott förhållande. Det är inte 50-50, som är avgörande, det är relationen i sig och vad den erbjuder parterna. Respekt, ödmjukhet…och däckbyten….

    Sen tycker jag nog att imkomstskillnaderna är av större vikt!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.