Vill Lennart Holmlund ta bort 2 miljarder från Norrland?

Läste just på Lennart Holmlunds blogg att han dissar förslaget om investeraravdrag och kritiserar Inlandsinnovation. Det jag tycker är tråkigt är att Holmlund bara gör tummen ned för satsningarna utan att ens ha satt sig in i vad de har för betydelse för till exempel norra Sverige. Här är det – i framför allt i inlandet – svårare att hitta kapital för just investeringar i företag. Det borde Lennart Holmlund veta.

Investeraravdrag är enkelt sagt en slags "folkhemskapital" där enskilda personer kan välja att investera i ett företag (upp till 1,3 miljoner) och sedan göra ett direkt avdrag på 15 % i deklarationen. Orsaken till att investeraravdraget kommit till, är att många mindre företag har haft svårt att låna pengar på bankerna som blivit mer restriktiva med sin utlåning.

Jag tycker, precis som många företag, att det är en bra idé att hitta mer riskvilligt kapital som kan hjälpa de mindre företagen.

Sedan har förslaget fått kritik från olika remissinstanser och det har att göra med att man vill ha ett enklare system – dvs att det riskerar att bli krångligt. De synpunkter som kommit fram är kloka – självklart ska det vara enklare. Det kommer regeringen att ta till sig, men satsningen är alldeles för viktig för att kastas i papperskorgen.

När det gäller inlandsinnovation är Holmlund även här snabb att dra slutsatsen att det inte bidrar till några jobb. Inlandsinnovation är en statlig organisation som bidrar med riskkapital till Norrlands inland – närmare bestämt 2 miljarder!

Aldrig tidigare har det satsats så mycket kapital på inlandet och det här är en satsning vi ska vara rädda om. Satsningarna går framför allt till nya innovationer och man har hållit på med sin verksamhet i ett år. Jag har själv träffat VD:n i Inlandsinnovation och investeringarna går bra. Däremot är det viktigt att man får mer än ett år på sig innan det delas ut domedagsprofetsior. Det gagnar inte Norrlands inland!

Min fråga till Lennart Holmlund är därför: Är du beredd att ta bort dessa två miljarder från Norrlands inland? Och vad har du för idéer när det gäller riskkapital för Norra Sverige – både för små och stora företag?

3 kommentarer

 1. Gösta Hellgren

  Det är väl bara att gilla läget! Lennart Holmlund har fått en guldsits.
  Grundat av Gösta Skoglund. Att han och våra andra politiker i länet bär sig åt som de gör är tragiskt för övriga länet. I det mesta. Då man till och med tagit hand om region Västerbotten . Kanske borde man kunna hävda att de förfarit fel!!?
  Att förta landsbygden, inlandet deras berättigade medel är snudd på förräderi. Vattenkraft pengarna saknas fortfarande. Ett. Fall för EU
  I snökausset
  Tills vidare tror Stockholmholmare att det är kaos som är livet!?
  Gösta

 2. Erik Ågren

  Effekten av avdraget kan diskuteras. De som tycker att ett projekt är intressant kan säkert satsa kapital på projektets egen merit, det är så det har fungerat historiskt. Ett skatteavdrag innebär att ”skattetrycket” förs över på någon annan, något annat skattesubjekt i samhället. Ett närliggande är alliansens förslag på utökade rutavdrag för läxläsning. Detta förslag gynnar de som förmodligen redan har jobbskatteavdrag, så vem/vilka står som förlorare?
  Jag tycker man måste vara försiktig när man föreslår skatteförändringar som innebär nettoförmögenhetsomflyttningar i samhället.

 3. Gösta Hellgren

  Hej

  Det är att gratulera honom men nog är det tragiskt att det ska gå åt huvudet på så många. Då Umeå dessutom fått 90 % av region västerbotten är det makalöst hur det kan bli.
  En åtgärd vore att återgå till ministerstyre. Sen man tog bort ministerstyret nån gång på 80 talet har vi haft svaga regeringar. Det är alltför många som leker med Sverige.
  Och Norrland utan regeringsinflytande är problematiskt.
  Malmen, skogen och inte minst vattenkraften borde tillfalla Norrland och övriga

  Gösta

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.