Landsbygden – en förutsättning för Sverige och för miljön!

Idag var det partiledardebatt här på riksdagen och jag blev så glad av Annie Lööfs anförande. Hon lyfte, på ett retoriskt och galant sätt, verkligen fram viktiga delar i Centerpartiets politik– hållbarhet, företagande och landsbygdens stora betydelse för landets utveckling.

 
Hon betonade att landsbygden är allt annat än tärande och att det är här som vi hämtar de råvaror som omvärlden behöver och är i behov av – exempelvis mat, mineraler och energi.
 
Jag håller med henne när hon säger att oppositionen ibland gör sitt bästa för att förvandla landsbygden till ett slags Skansen. En vacker plats där tiden stått stilla, en oas för stressade storstadsbor som behöver rekreation.
 
Oppositionen vill ha en levande landsbygd, men vill inte tillåta att man bor vid någon av landets nästan 100 000 sjöar.
 
De säger också att de vill lösa klimatproblemen, men verkar inte vilja att vi använder skogen, som är en sådan viktig del i vår omställning.
 
En del i oppositionen verkar inte heller vilja bryta mineraler som är nödvändiga för ny miljöteknik – t ex miljöbilar och lågenergilampor .
 
Det vi äter till frukost, den biogas som vi kör en del av bilarna med, det stål som finns i den bro du kanske kör över varje dag och vindkraftselen som du laddar din mobiltelefon med – är levererade av landsbygden.
 
En levande landsbygd är en förutsättning för Sverige och en förutsättning för hållbarhet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.