Följ med på Inlandsresan!

Förra veckan åkte jag och några av mina partikamrater på en resa i Norrlands inland.
Turengick från Östersund till Jokkmokk med många stopp längs vägen. Vi besökte olika företag, vårdcentraler och utbildningsanordnare. Dessutom ordnade vi några kvällsseminarier tillsammans med Studieförbundet Vuxenskolan om bland annat landsbygdens möjligheter och utmaningar, integration och samhällsservice. Avsikten var att se vilka utmaningar som finns, vad som behöver göras och lyfta goda exempel. Jag tycker personligen att media som oftast fokuserar på naturresurserna och inte på alla andra fördelar med den här delen av landet.
 
Bland annat träffade vi ett engelskt par som hade sagt upp sig från sina jobb i England och flyttat till Sorsele. Här har de köpt ett pensionat där de nu ska driva turistisk verksamhet och försöka att få fler engelska turister att besöka området. De har, förutom att ha köpt pensionatet, även investerat i ett hus utanför samhället och är glada över att de tog steget till ett nytt liv. De ser norra Sverige och Sorsele som ett paradis. De talade om den lågt stående solen som lyser mellan de snötyngda och frostiga grenarna på träden och att vyn tar andan ur dem varje gång.
 
För att vända trenden norra Sveriges inland behövs politiska beslut som kan bidra till fler möjligheter. Och inte minst – en attitydförändring. Det här kommer vi att ta upp i en rapport som vi så småningom kommer att lämna till partistyrelsen – och vi kommer inte att ducka för vassa förslag.
 
Kika gärna in på vår videoblogg från resan: www.norrland2020.se
 
PS Om ni ruvar på bra idéer med anknytning till tillväxt och utveckling i norra Sveriges inland –  så tar jag tacksamt emot det.
 

På bilden ser ni Janeth & Dennis, som nu tagit över Pensionat Holmen i Sorsele

En kommentar

  1. Maria

    Nu när det är oroligt i vår omvärld, så många flyr sina hemländer, skulle det inte vara bra att de minsta kommunerna kunde få folkökning i form av migranter? Många flyktingar, är inte medvetna om Sveriges system och antar därför att storstäderna är bästa platserna att bo i, medan de mindre kommunerna har helt andra förutsättningar för ett gott mottagande och god integration, så varför inte lägga om mottagande av invandrare och hänvisa våra nya invånare till små kommuner?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.