Idag presenterades Sveriges mineralstrategi!

Idag presenterade Näringsminister Annie Lööf Sveriges mineralstrategi. Den har tagits fram tillsammans med olika organisationer, myndigheter och branschföreträdare och är betydelsefull – inte minst för Västerbotten.

Idag har vi i Sverige 16 gruvor i drift och i verksamheten jobbar det cirka 6000 personer. Efterfrågan av metaller och mineraler är stor i världen – material som finns i t ex mobiler, i vindkraftverk, i broar och i hus.

Vi ser att den svenska malmproduktionen ökar och kommer att öka de kommande åren. Förutom att det här kommer att kunna ge fler arbetstillfällen, inte minst i vårt län, så finns det en del utmaningar som måste förbättras och ses över. Användandet av våra naturresurser måste vara hållbart och vara i samklang med miljön, naturen och kulturen.

I mineralstrategin finns det 19 åtgärdspunkter och här kommer man bland annat att titta på hur man kan ta fram en vägledning för samråd mellan ren- och gruvnäring, se vilka hinder som finns för ökad bostadsproduktion i samband med gruvetableringar, få fler att intressera sig för att arbeta inom gruvnäringen, kartlägga hur attraktivt Sverige är att investera i som gruvland och titta på hur man kan snabba på tillståndsprocesser som idag tar alldeles för lång tid.

Även om det inte låter så hett med en mineralstrategi, så är den väldigt viktig, efterlängtad och ger oss i Västerbotten mer verktyg att möta en växande gruvnäring.

 

 

En kommentar

 1. Ulf

  Vad är en av de största orsakerna till fattigdom, eller onödigt låg rikedom i många länder på vår jord? Är det inte så att i många fall är grunden till detta att andra länder skövlat dessa länder på naturtillgångar & utnyttjat desperata fattiga människor att arbeta åt de som skövlat för på tok för låga löner?

  Australien tar väl ut 30% så varför tycker Annie Lööf & den Kristna Höger Alliansen tycks tycka att för att skövla Sveriges naturtillgångar räcker det med att betala två promille,eller?

  Är inte Annie Lööf i stort behov av vart enda öre som kann uppbringas för att förverkliga hennes & väl därmed Centerpartiet politik?

  För nämnde inte Annie Lööf i någon TV eller radiointervju, eller nått, att hon tyckte Sveriges befolkning borde ”förmodligen genom ökad invandring” uppgå till ca 40 miljoner innevånare?

  Om detta stämmer, behöver hon väl ta emot ca 31 miljoner invandrare till?

  Var skall Annie & Centern få pengar till bostäder, skolgång, vård & sedermera pensioner & bostadsstöd tlll dessa om de skall skänka bort våra tillgångar & det kanske till riskkapital bolag & dyligt, som kanske tom. hypotetiskt kan betala skatt i något skatteparadis eller så?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.