Skiffergas – miljöbov som ändrar maktbalansen i världen?

Nu är skiffergasen på tapeten och många tror att det här är något som kommer att få stora politiska konsekvenser och påverka maktbalansen i världen.

Vad är då skiffergas? Ja, egentligen är det naturgas men som finns lagrat långt ned i marken och inbäddat i skiffer. Man har länge känt till förekomsten, men det har tidigare varit alldeles för dyrt att utvinna den.

I USA har man börjat göra stora investeringar i just utvinning av skiffergas. Den är kontroversiell ur miljösynpunkt då det innebär att man borrar djupt ned i backen, spräcker berget och pumpar ned stora mängder vatten och en del kemikaler för att få upp gasen.

Enligt vissa så är investeringarna i den här typen av gasutvinning en energirevolution som kan göra länder som t ex USA mindre beroende av import av gas och olja. Förutom att det kanske blir prispress på olja och gas kommer Mellanösterns stora betydelse för världens energiförsörjning att minska. Dessutom är det inte helt otroligt att USA: s intresse för militära insatser trappas ned. Även Ryssland kan få en minskad betydelse som gasexportör och det påverkar nog i så fall deras möjligheter att använda energivapnet mot andra europeiska länder.

Det finns stora mängder skiffergas i världen och förutom USA så är det Kina som sitter på den största reserven. I Europa är det bl a Sverige, Polen och Österrike som har de största skiffergasreserverna…

Tyvärr har utvinningen en stor nackdel för miljön – det går åt stora mängder vatten och kemikalier sprutas ned under hårt tryck. Vill det sig illa kan föroreningar läcka ut i grundvattnet och borrhål som läcker metangas bidrar till växthuseffekten.

Men jag gissar att USA ser att de nu kan bli i stort sett energioberoende och det från länder som man inte har de bästa relationerna med. Tyvärr blir nog det här viktigare än miljökonsekvenserna är jag rädd.

Jag är inte för en utvinning i Sverige då jag tycker att skiffergas är att ta ett steg bakåt i energiutvecklingen. Om vi är rädda om klimatet borde vi fortsätta på den inslagna vägen med förnybar energi!

 

Etiketter:

En kommentar

  1. Ronny

    Du har helt rätt Helena. Vid en första anblick kan det verka bra för vår ekonomi,men tänker man ett steg längre så inser man nackdelarna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.