Eskil Erlandsson säger ja till ursprungsmärkning!

Jag är glad och stolt över att vår landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C) nu slagit näven i bordet och sagt att han vill verka för ursprungsmärkning av kött i halvfabrikat (sedan tidigare finns ju EU-regler om ursprungsmärkning på styckekött).

Det här är inget som livsmedelsbranschen gillar, men jag tror att människor (särskilt med den senaste matskandalen med hästköttet i åtanke) gärna vill veta var köttet de stoppar i munnen kommer ifrån. Man vill helt enkelt veta om köttfärsen i lasagnen kommer från Sverige eller något annat land.

Det är till och med så att EU nu förebereder ett förslag om ursprungsmärkning. Det innebär att vi får lika regler i Europa, vilket är att föredra då vi har stor handel med mat mellan EU: s medlemsländer. Med detta i åtanke kan vi väl knappast säga nej?!

En del politiker hävdar fortfarande att ursprungsmärkningen på kött ska vara frivillig då den kostar för mycket. Jag tror att det är dags att man tar konsumenternas intresse och oro på allvar. Dessutom gynnar ursprungsmärkningen svenska bönder, vilket inte heller är fel. Vill vi ha kvar det svenska jordbruket och de öppna landskapen borde vi handla mer svenska och lokalproducerade produkter!

En kommentar

  1. Annika Svensson

    Ja, men det var väl äntligen på tiden?

    I en situation där varumärken och leverantörer (grossister, förädlare etc.) på inget sätt längre säger något om var maten/råvaran kommer ifrån, eller hur den tillverkats eller transporterats runt, så är nog råvarans ursprungsmärkning ett nödvändigt steg. Det löser långt ifrån allt, men kunskap är (konsument-)makt och det har varit nog med härskartekniker inom handeln (t.ex. ”undanhållande av information”), tycker jag!

    Bra att du lyfter detta, Helena! Inte minst för Norrland är det en viktig framtidsfråga med tanke på hur mkt som är landsbygd här…

    /Annika

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.