Ett fossiloberoende Sverige!

Under helgen som var hade Centerpartiet sin idéprogramsstämma i Upplands Väsby. Det framtidsprogram vi tog fram är våra visioner om hur vi önskar att vårt Sverige ska se ut i framtiden. Det var tre spännande dagar med många möten och beslut och när jag landade i soffan i Gumbodahamn på söndag kväll, så somnade jag inom en halvtimme :o).

Vi har bestämt att Centerpartiets ideologi och politiska kompass är en social, decentralistisk och grön liberalism, som är jordnära, frihetlig och bygger på rättvisa och hållbarhet. Decentralistisk innebär att vi vill att hela Sverige ska leva och att beslut ska tas så nära oss i vår vardag som möjligt!
 
Besluten som togs var många men jag skulle gärna vilja lyfta fram några som jag tyckte var viktiga:
 
I vår framtidsvision betonade vi att vi måste bli av med vårt beroende av fossila energikällor så som bensin, olja, kärnkraft och andra skadliga ämnen. Visionen om att Sverige kan vara helt fossilfritt med hundra procent förnybar energi ”inom mindre än en generation” är självklar för ett parti som Centerpartiet.
 
Företagen inom jord- och skogsbruk ska få utvecklas och de resurser vi får från de gröna näringarna ska användas klokt. Vi behöver se till att vi lever mer på närproducerade matvaror och fokusera mindre på mat som åkt jorden runt för att hamna på våra middagstallrikar. Centerpartiet vill ta ansvar för att utveckla och skapa bättre förutsättningar för svenskt lantbruk. Det är med de gröna näringarna som vi skapar ett hållbart samhälle. Dessutom skapas många nya gröna jobb, en framtidsbransch i Sverige.
 
Slutligen vill jag nämna att ombuden från Norrlandslänen kämpade för att få igenom något som vi kallar för regionala skattebaser. Vi vill att delar av de stora vinster som t ex vattenkraft, vindkraft och gruvor genererar ska gå tillbaka till de regioner där dessa resurser finns. Vi stred och fick med oss många andra av stämmans 500 ombud, men förlorade omröstningen med 19 röster. Så nära har vi aldrig varit förut och nu kavlar vi upp ärmarna inför partistämman i Karlstad i september. Då ska det här gå igenom!

 

2 kommentarer

 1. Åsiktsmaskinen

  Fast det där är ju faktiskt inte sant. Centern är inget parti som vill minska utsläppen.

  Centern är ett parti som röstade igenom Förbifart Stockholm som enligt all expertis bedömer kommer öka bilkörningen. Detta visste även Centerpartiet om, ändå stödde man utbyggnaden.

  Då har vi alltså ett parti som med ena handen vill minska utsläppen samtidigt som man med andra handen genomför satsningar som kommer öka utsläppen.

  Utsläppsfrågan bara är en ren pappersprodukt från Centern. Antagligen för att blidka någon falang.

 2. Neo

  Detta visar att Centern än idag är ett bondeparti vars huvudsyfte är att gynna jordsbruks- och skogsindustrin! Biobränslen är mer miljöskadliga än fossila bränslen, och är inte bara ett hot mot den biologiska mångfalden utan även en grundorsak till världssvält när jordklotets begränsade odlingsbara mark används till att odla bilbränsle istället för att odla mat eller vara betesmark eller odla byggmaterial, eller vara orörd natur så att fler djurarter än människan kan leva i frihet på vårt gemensamma lilla jordklot!
  Vattenkraften tillhör alla svenskar och inte enbart de som av en slump råkar bo nära dessa vattenkraftsdammar! Staten måste ta över ansvaret för både sjukvården och skolan, så det gynnar då även Norrlands inland ifall vattenkraftens vinster går till den då Statliga sjukvården och skolan!
  Att vara fossilfritt inom en generation är en alldeles för lång tidsperiod, och riskerar lewda till att akuta problem skjuts på framtiden efteersom det finns så gott om tid när vi har en hel generation på oss! Denna låga ambitionsnivå visar att Centern definitivt inte är ett ”miljöparti”!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.