Mobiltäckningen!

Bara de sista fem åren har det hänt mycket på mobiltelefonsidan. Vi använder inte bara våra mobiler för att ringa, utan vi både surfar och uträttar ärenden i allt högre grad. I takt med att vi vänjer oss vid den nya tekniken kommer också förväntningarna. Att det ska fungera – hemma, på jobbet och när vi är ute och reser.

Det är väldigt bra att vi använder oss av ny och smart teknik, men baksidan är hårt överbelastade mobilnät. Fast vi vet att det ska finnas täckning i ett område händer det att det ändå inte fungerar. Varför? Jo, många av oss vill kanske vid ett och samma tillfälle ta sig ut på näten som i sin tur inte är dimensionerade för de nya smarta mobiltelefonerna. Dessa telefoner tar, till skillnad från de telefoner som oftast bara används för att ringa med, mycket mer kapacitet och då blir det problem.

Sedan finns det också platser i vårt land där mobiltelefonin knappt fungerar och där det till och med blivit problem med den fasta telefonen efter det att Telia tagit ned kopparnäten. Det är inte ok! Idag finns det en lag som säger att alla människor ska ha rätt till en fungerande hemtelefon. Det innebär att om t ex Telia inte kan hitta en ersättningslösning till en kund måste PTS (Post- och Telestyrelsen) hitta en lösning.

När det gäller mobiltelefonin är det viktigt att den blir bättre i hela landet. IT-minister Anna-Karin Hatt jobbar mycket med just det här. Hon har bl a sett till att öka utrymmet i etern för att bygga ut än mer mobiltelefoni och dessutom har regeringen ställt ut en garanti som innebär att alla ska få grundläggande bredband. Får man inte det av en operatör ska man höra av sig till PTS.

Regeringen och PTS har även gjort det möjligt för mobiloperatörerna att bygga ut modernare och mer effektiv sändningsteknik – också kallat 4G. Det innebär att det här systemet kommer att kunna klara av att hantera mer data och röst, vilket i sin tur frigör utrymme i 3G-nätet och minskar en del av överbelastningen.

Men det jag tror är viktigt att komma ihåg är att mobiltäckningen inte har kunnat byggas ut i samma takt som användandet av den nya tekniken. Den har formligen exploderat och det kan i och för sig även jag göra när jag sitter i Gumbodahamn och inte får iväg det där mejlet som det är brådis med. Det kan göra en galen – jag vet. Jag säger inte att man som konsument ska sitta still och tiga – tvärt om är det är viktigt att trycka på PTS, Telia och andra operatörer. Men det är också bra om man är medveten om att täckningskapaciteten påverkats av den nya mobiltekniken som utvecklats så snabbt.

Anna-Karin Hatt skriver en del om det här på sin blogg och om du vill veta mer om vad som görs och varför det ser ut på ett visst sätt – kika gärna in via länken nedan.

 www.annakarinhatt.se/blogg

 

7 kommentarer

 1. Åsiktsmaskinen

  Till och med inne i större städer som mitt i Umeå går det dåligt att ringa på grund av den dåliga täckningen.

  Carlshem och Tomtebo är bara två områden där mobiltäckningen är så dålig att det inte går att använda sin mobiltelefon.

  Allt detta faller på den fullständigt inkompetenta centerpartistiska IT-ministern som inte lyfter ett finger i frågan. Vid kontakt får man till svar ”kontakta operatören”.

  Nä, med lite klarare styrning från politiskt håll hade denna fråga varit löst för längesen. Av någon anledning vill Centern inte lösa detta och man kan fråga sig varför? Antagligen sitter Centern i knät på företagen, något annat svar finns inte.

  Pinsamt Centern. Pinsamt.

 2. Anna

  Skönt med en länk i textform (!) till Hatts blogg så man får kopiera och klistra eller skriva av… Märks att du är high tech och med i tiden, Lindahl.

 3. Gun Rehnman

  2013 skulle alla i landet ha bredband….men se så har det ännu inte blivit. Fortfarande är vissa helt utan täckning, det är inte OK att inte kunna göra sina bankärenden på ett tryggt sätt var man än bor i vårt avlånga land. Under första delen av 2000talet kom pengar ifrån staten för utbyggnad av bredbandet, men vissa kommuner gjorde urkassa lösningar som absolut inte gagnade hela kommunen, min bygd är ett praktexempel på detta. Om vi inte kan tillgodogöra oss infrastrukturen,vägar, kollektivtrafik, mobiltäckning m m, anser jag att vi istället borde kompenseras på något sätt. Vi föreslog ett ”lappmarksplakat”, helt enkelt skattelindring, eller skattebefirelse över tid och jag vidhåller detta fortfarande. Det är inte OK att vi har det så uselt som det faktiskt är på vissa ställen. Staten bör nog peka med HELA handen för att Telia och PTS och andra operatörer ”kammar till sig”…..Hälsar Gun i Örträsk

 4. Helena Lindahl

  Svar till Gun Rehnman (2013-04-02 22:35)
  Hej Gun! Håller med dig om att man borde kunna uträtta sina bankärenden via nätet. Jag kommer ihåg att jag för två år sedan inte kunde prata i mobilen hemmavid – det fanns bara en plats i huset där det fanns täckning – lite till höger om vardagsrumsfönstret… Nu är det tack och lov bättre, men jag vet att många har det tufft.

  Den nya tekniken, utbyggnaden av täckning och kapacitet går inte hand i hand – de smarta mobilerna tar så mycket av utrymmet. Men det är ganska mycket som är på gång när det gäller just mobiltäckningen – läs Anna-Karins blogg -där skriver hon utförligt om vad som är på G.

 5. Helena Lindahl

  Hej Åsiktsmaskinen!

  Den digitala infrastrukturen med telefoni och bredband är den kanske mest avgörande framtidsfrågan för alla oss som vill att hela landet ska växa.

  Alla i Sverige har en lagstadgad rätt till telefoni. Alla har dessutom sedan en tid tillbaka rätt till grundläggande bredband på minst 1 mbit/sekund. När det här av någon anledning inte fungerar ska man vända sig till Post- och Telestyrelsen som har fått rejält ökade anslag för att tillgodose detta och där marknadens aktörer inte gör det på egen hand.

  Enbart telefoni räcker dessutom inte. Det unga paret som söker bostad eller företagaren som vill växa kräver mer än så. God anslutning till Internet är ett måste. Därför driver Centerpartiet på för mer pengar till bredbandsutbyggnad. Vi lyckas dessutom ganska bra tycker jag – varje statsbudget har innehållit satsningar i miljardklassen – nu senast t ex en bredbandsmiljard till landsbygden.Dessutom öppnas nu 800-bandet som tidigare var reserverat för analog teve för utbyggnad av 4G-nätet. Detta är klokt, eftersom 800-bandets egenskaper lämpar sig väl för täckning i glesa områden. Denna utbyggnad avlastar också det ansträngda 3G-nätet.

  Det är oacceptabelt när täckningen inte håller vad den lovar. Alla som har varit t ex i Västerbottens inland vet att det finns mycket kvar att göra. Men att låtsas som att inget händer leder dock ingen vart.Centerpartiet kommer att fortsätta att jobba med olika satsningar tills vi har en god nivå på den digitala infrastrukturen i hela landet. Det kan ta tid, men att säga att vi inte gör något är inte sant.

 6. Håkan Andersson

  Hej Åsiktsmaskinen,

  Jag kan inte Umeås geografi så väl, men efter mer än 25 år som utvecklingsingenjör inom telekom så kan jag mobiltelefoni rätt så väl.

  Ifall det är dålig mobiltäckning i Carlshem så är det knappast något som hade gått att påverka med politiska beslut. Tittar vi på Tele2s täckningskarta så har de en mast för 3G i den norra delen av Carlshem. Tele2 har alltså en ambition att ha mobiltäckning på Carlshem. Deras problem torde vara av teknisk karaktär, samt att de överraskats av den snabbt ökande trafiken.

  Låt oss titta lite på radioteknik. För GSM så får varje samtal sitt eget utrymme i frekvens och tid. För 3G så delar alla på samma frekvens. Sättet man skiljer ut olika samtal är att de har olika ”matematiska kodning”. Det här skapar ett fenomen som kallas ”breathing cells”. Vad det betyder i praktiken är att cellerna krymper när trafiken ökar. Om du från början är i ytterkant av cellen, så hamnar du utanför cellen när trafiken ökar. Det här är en konsekvens av hur standarden för 3G ser ut.

  4G kommer inte att ha det här problemet, där ser tekniken ut på ett annat sätt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.