Anna-Karin Hatt ställer mobiloperatörerna mot väggen

Det är nästan exakt 40 år sedan det första mobila samtalet kopplades igenom och det finns idag 6 miljarder människor i världen som har tillgång till en mobiltelefon. I sammanhanget är det värt att nämna att Sverige är ett it-land i framkant. Vi använder dagligen mobilerna till mycket mer än att ringa med – många genomför sina bankärenden och deklarerar via just mobilen för att nämna några exempel.

Det är också viktigt att säga att inget annat europeiskt land har frigjort så mycket radiospektrum för mobila tjänster som regeringen har gjort de senaste åren. Även om jag verkar lite skrytsam här tycker jag ändå att det är på sin plats att nämna det. På en del verkar det som om vi inte gjort något annat än rullat tummarna och därför vill jag påpeka att det är fel.

Men trots det så finns det problem och människors missnöje med mobiltäckningen bara växer. Vi hör det på landsbygden, där näten fortfarande inte täcker så mycket som människor skulle önska. Vi hör det också i städerna, där efterfrågan ökar snabbare än näten byggs ut. Och när man är på resande fot fungerar det inte alltid heller…

Men det här missnöjet är inte begränsat till en viss operatör, eller till någon särskild del av landet. Det finns på många håll.

Ett problem är att operatörerna helt enkelt inte lever upp till den täckning som de utlovar och bygger inte ut i den takt som det behövs. Även om den nya tekniken och de smarta telefonerna tar mer utrymme än vad den befintliga täckningen klarar av, så är det ingen ursäkt när man ändå lovar det man inte kan hålla.

IT-ministern Anna-Karin Hatt (C) har nu varit tydlig med att regeringen kommer att agera om mobiloperatörerna inte skärper sig. "Jag kommer inte att ge mig förrän vi kommer till rätta med det här problemet" sa hon här om dagen vid en träff med Post- och Telestyrelsen. Det är bra!

4 kommentarer

 1. Ingegerd Jernberg

  Hatterskan skiter fullständigt i Norra Sverige. Försök inte ens att påstå att hon skulle ha några som helst krav på operatörerna. Det gäller för övrigt i alla andra frågor oclså. Skatteutjämning till ex. Vi levererar så att alla skorrande ministrar ska kunna slå sig för bröstet men får inget tillbaka. Det ska bli skönt att slippa centern och kristdemokraterna efter nästa val.

 2. lf

  Oj,oj Anna Karin Hatt ställer mobiloperatörerna mot väggen.
  Vilken vägg.Problemet med mobiltäckning har funnits i många år.Det kan inte vara okänt.Men först nu skall man agera mot mobiloperatörerna.
  Det är först då pressen och TV uppdagar problemen som man kan agera.
  Man måste väl för tusan ha en egen kontroll inom regeringen.

 3. Åsiktsmaskinen

  Trams!

  Alla vet att Hatt sitter i knät på branschen då hon under hela sitt styre inte lyft ett finger för att komma till rätta med den mycket bristfälliga mobiltelefonitäckningen i norra Sverige.

  Inte ens i centrala delar av Umeå finns det täckning nog för att abbonenter ska kunna använda sina telefoner.

  Att komma och påstå att Hatt ”ställer någon mot väggen” är så absurt att det inte finns make till det.

  Måste vara pinsamt att vara centerpartist när partipiskan viner så hårt att man tvingas skriva stödjande insändare för en fullständigt inkompetent minister.

  Att ställa någon mot väggen i det här fallet innebär att man säger ”Fixa detta. Nu. Innan 2013-års utgång förväntar vi oss full täckning i alla orter med mer än 30.000 invånare”.

  Gör Hatt detta?

  Nej.

  Alltså vet hon inte ens vad hon pratar om.

  Hatt ställer ingen alls mot någon vägg.

  Det kan inte ens den mest inbitne centerpartisten påstå.

 4. Åsiktsmaskinen

  Man märker att det är som i min första kommentar när till och med era Allians-kollegor kritiserar ministern.

  Ovanligt att regeringskollegor så kraftigt går emot en minister.

  Borde få även Centern att tänka efter…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.