Annie Lööf stoppar månadsrapportering

Redan stressade företagare kan andas ut, åtminstone för stunden. Näringsminister Annie Lööf har lyckats skjuta upp förslaget om månadsrapportering. Det ska knådas en vända till på finansdepartementet.

Den stora nackdelen med månadsrapportering är att det skulle bidra till ytterligare regelbördor som tar tid för företagarna. Byggnadsbranschen har visserligen önskat månadsrapportering för att komma ifrån en del av det fusk som förekommer. Låt dem i så fall få detta, men att tvinga alla företag till samma sak är att gå för långt.

I dagsläget är det så att företagare lämnar in kontrolluppgifter om de anställdas inkomst till Skatteverket och det gör de en gång per år. Med det nya förslaget skulle arbetsgivarna bli tvingade till månadsvisa rapporteringar. Och inte nog med det – informationen skulle vara ännu mer detaljerad med uppgifter om sjuklön, föräldraledighet, och övertidsersättning mm.
Om förslaget i dess nuvarande form skulle ha gått igenom, hade det blivit ogörligt och dyrt för företagen – speciellt för de ca 100 000 småföretagen som inte har it-baserade personalsystem. De hade fått utföra arbetet manuellt och dessutom 12 gånger om året.
Det är ingen bra signal till Företagarsverige. Företagen behöver ägna tiden åt att utveckla sina varor och tjänster istället för åt byråkratiska formulär.
Bra jobbat Annie!
 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.