Elbilar på gång i Trollhättan!

I veckan har jag varit med näringsutskottet i Västra Götaland. Vi besökte bland annat Göteborgs hamn, som är Skandinaviens och Sveriges största hamn där verksamheten domineras bland annat av containergods och skogsprodukter. Men det finns även betydande passagerartrafik.

En intressant information som vi fick var att man såg järnvägstransporter från norra Sverige som betydelsefulla för hamnens effektivitet och konkurrenskraft. Det är ytterligare ett argument för att bygga klart den Botniska korridoren där Norrbottniabanan (sträckan mellan Umeå och Luleå) nu fattas. Hoppas bara fler förstår att satsningen är av stor betydelse för hela Sverige och landets ekonomi.

Vi besökte även Trollhättan och träffade kommunledningen och arbetsförmedlingen som berättade om deras arbete med att få människor i jobb efter SAAB:s konkurs. De har tillsammans med regeringen och facken gjort ett jättebra jobb och en stor del av de som tidigare varit anställda på SAAB (ca 2300 personer)  har fått jobb. Men självklart återstår också en del insatser och många har haft en tuff tid och har det fortfarande.

Dessutom fick vi möjlighet att lyssna till en reprersentant från företaget NEVS (National Electic Vehicle Sweden) som köpte tillgångarna i SAAB:s konkursbo men även rättigheterna till att använda varumärket SAAB. Det är ett internationellt bolag med svensk och kinesisk inblandning. De planerar att, med befintlig kunskap och japansk spetsteknologi, starta upp elbilstillverkning i Trollhättan och deras mål är att bli en ledande tillverkare. Det känns väldigt spännande och ligger rätt i tiden!

 

På bilden ser ni mig och min trevlige kollega Kent Persson (V) när vi besökte Saab-museet i Trollhättan. Läckrast var en Saab Sonett Super Sport (bilen till vänster) som byggdes i mitten på 50-talet (enbart i sex exemplar).

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.