Mer grön el från dig och mig!

Min riksdagskollega Anders Ahlgren och jag skrev igår på SVT Debatt om att det är hög tid att införa nettodebitering av el.

Dagens energiförsörjning bygger på ett system som skjuter problem på framtiden. En mer långsiktigt hållbar lösning är inte mer kärnkraft – utan att skapa ett system där fler kan bidra på ett miljövänligt och säkert sätt. Med nettodebitering av kan både privatpersoner och företag som producerar miljövänlig el räkna hem en ekonomisk förtjänst.

I Sverige har vi haft elektricitet i drygt 150 år och vi har under den korta tiden skapat farligt kärnavfall som måste lagras i 100 000 år. För att sätta saker i perspektiv: Det är 30 000 år sedan de sista neandertalarna dog i Europa.

Vi har alltså på en mycket kort tidsperiod genererat avfall som många kommande generationer måste förhålla sig till. Lösningen är inte ny kärnkraft.

Läs hela inlägget på SVT debatt här:

2 kommentarer

  1. Maria

    Hej Helena!

    De idéerna kräver framför allt omställning av den tunga industrin, som så här långt, subventionerats i sitt energianvändande. Hushållen förbrukar bara en bråkdel av all elektricitet.

  2. Erik

    Fjärde generationens kärnkraft är ca 15-20 år bort och kommer leda till att vi slipper bryta uran under flera hundra år och över 99% av det befintliga kärnavfallet kan användas som bränsle och blir i princip helt ofarligt.

    Att inte satsa på nästa generationens kärnkraft är helt fel. Kärnkraft är det allra säkraste energislaget om man räknar antalet dödsfall per watt. Till och med solcellspaneler är farligare eftersom det krävs så många utav dem att montörer ramlar ned från tak och dör i relativt hög utsträckning (jämfört med antalet watt ett kärnkraft producerar, kontra antalet dödsfall då kärnkraftverket byggs eller underhålls).

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.