Ny, grön uppfinning kan konkurrera ut bensin och diesel!

Här om dagen var jag på en information i Riksdagshuset om ett intressant fossilfritt drivmedel för våra bilar, bussar och lastbilar. En kemist har tillsammans med finansiärer utvecklat ett biodrivmedel som kommer att kunna driva hela Sveriges fordonsflotta och användas i alla befintliga fordon. Det handlar om en innovation som kan komma att konkurrera ut fossil diesel och bensin och det inom 5-8 år om det vill sig väl.

Tekniken handlar om att man nyttjar en restprodukt från skogsindustrin (men som även finns i alla gröna växter) – något som kallas för lignin, en slags fiber som håller upp stadgan i allt som växer. Idag nyttjas ligninet bara till uppvärmning och vidareförädlas alltså inte. Till och med kogödsel innehåller lignin.
 
Det som är riktigt spännande är att ämnet kan förvandlas till en grön olja som sedan kan designas till både grön bensin och diesel. Och som jag nämnde ovan så behöver inte bilmotorerna byggas om för att köras på detta drivmedel. Dessutom är det en restprodukt och kommer därför inte att konkurrera med skogsindustrins behov av fiber för att framställa pappersmassa.
 
Varför startar inte då tillverkning i stor skala av en sådan ”märkvärdig” produkt som på alla sätt skulle gynna Sverige – både när det gäller arbetstillfällen och vår miljö? Jo, det måste fastställas långsiktiga regler för energibeskattningen. Det behövs en utökad och bredare skattebefrielse för just miljövänliga drivmedel. För min del tycker jag att vi ska försöka åstadkomma detta, för miljön har inte råd att vänta och dessutom gör vi oss mindre beroende av fossila drivmedel som bara kommer att bli dyrare.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.