Låt fler få vara med och satsa på infrastruktur!

I fredags presenterade Trafikverket de objekt som ska prioriteras i den långsiktiga infrastrukturplanen för Sverige 2014-2025.

Trots att det satsas mer pengar än någonsin på infrastruktur är det ändå lätt att bli besviken. Över hela landet finns det önskemål om angelägna satsningar som Trafikverket inte kunnat prioritera in i planen. Detta trots att planen totalt ökats med ca 100 miljarder jämfört med den förra som beslutades 2009. Det är bara att konstatera att den svenska infrastrukturen är eftersatt och det beror på att det inte satsats tillräckligt de senaste årtiondena. 

Vad ska vi då göra åt det här? Om statskassan inte har mer pengar måste vi hitta alternativa sätt att finansiera utbyggnaden. Vi kan inte bara stå still och säga att allt ska finansieras på traditionellt sätt om vi samtidigt vill att vägar och järnvägar ska byggas ut och förbättras. 

Vi i Centerpartiet anser att det är hög tid att på allvar börja arbeta med alternativa finansieringslösningar, exempelvis offentlig privata samarbeten (OPS). Exempelvis skulle pensionspengar kunna satsas på infrastruktur. Det ger avkastning på lång sikt och dina och mina pensionspengar skulle kunna göra nytta på flera sätt. Den efterlängtade järnvägen eller vägen skulle snabbare kunna bli verklighet och fler skulle kunna få jobb. Dessutom skulle mer statliga pengar kunna frigöras för satsningar på fler objekt.

Det skulle exempelvis kunna leda till en förverkligad Norrbotniabana inom en rimligare tidsperiod – vilket skulle vara mer än välkommet!
 
 

En kommentar

  1. Maria

    Hej Helena! Här måste c vara pådrivande så vi skattebetalare har ett ord med i laget vad gäller satsningar av våra pengar! Jag vill exempelvis inte lägga några medel på järnväg, utan väljer hellre andra investeringar för egen del.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.