Landsbygden måste prioriteras mer!

3042345137

På bilden ser ni delar av arbetsgruppen som arbetat med förslag för ytterligare utveckling av Norrlands inland. Från höger: Pelle Åsling (riksdagsledamot (C) från Jämtland), Tomas Mörtsell (kommunalråd (C) från Storuman) och jag.

 

Här om dagen presenterade jag tillsammans med andra centerkollegor en rapport som handlar om hur vi ska utveckla de resurser som redan finns och ytterligare verktyg som behövs för att utveckla Norrlands inland. Det här är ett uppdrag som vi fått från partistyrelsen och något som de inom snar framtid ska behandla innan förslagen slutgiltigt tas på Centerpartiets stämma i Karlstad i höst.

Vårt arbete påbörjades redan i slutet av förra året och under januari månad gjorde vi en inlandsresa från Östersund med flera stopp på vägen ända upp till Jokkmokk. Det gjorde vi för att fånga upp viktiga frågor kring exempelvis samhällsservice från allmänhet, inflyttade och övriga invånare.

Det är jätteviktigt att samhället bidrar med god service och det över hela landet – det ska vara hyggligt likvärdigt var man än bor. Det är en ambition som regeringen har, men det har vist sig att det inte helt har fungerat. Därför är det viktigt att vi är än mer tydliga i vår ambition!

En viktig del är ökade satsningar på infrastruktur och bredband. Regeringen har t ex en målsättning att 90 % av befolkningen ska ha tillgång till bredband med en hastighet på 100 megabit per sekund och det 2020. Vi föreslår att alla ska få den möjligheten.

När det gäller bredbandsutbyggnad på landsbygd så har det finansierats via Landsbygdsprogrammet – av både statliga medel och pengar från EU. Härifrån investeras det även pengar i det svenska jordbruket som förser oss med sund och lokalproducerad mat, öppna landskap och god miljö- och djurhållning. Det är viktigt att vi får behålla satsningarna via just Landsbygdsprogrammet som nu minskat med 500 miljoner från EU. Centerpartiet tar det här på stort allvar och vill att 500 miljoner tillförs Landsbygdsprogrammet för att satsningarna på bredband på landsbygd och på jordbruket ska bestå. Det kommer vi att driva hårt i höstens budgetförhandlingar med de andra borgerliga partierna.

Det som riktigt skrämmer mig är när borgerliga kollegor från olika delar av Sverige pratar om urbana strategier och att folkomflyttningen från landsbygd till städer är glädjande. Det innebär att de ytterligare vill utarma svensk landsbygd, vilket är katastrofalt. Det här visar bara att Centerpartiet behöver växa som parti. Landsbygdsfrågorna är större än vad de idag får politiskt utrymme för – det är tydligt.

 

Om ni är intresserade av att läsa mer om de förslag som vi presenterade – så klicka på länken nedan. Ytterligare förslag kommer senare i höst.

Inlandsresan

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.