Invandrare – en viktig resurs!

Igår var jag inbjuden av Almi (ett statligt bolag som hjälper till med råd, lån och information till nya och befintliga företagare) för att i kanal Global och tillsammans med några riksdagskollegor, prata om hur vi får fler nysvenskar att starta och driva företag.

Kanalen är en TV-kanal som sänder dygnet runt och riktar sig till alla i Sverige med intresse för många nya kulturer som genom inflyttning och globalisering växer fram. Kanal Global vill även vara en medieplattform där svenskar med annan etnisk härkomst får information om Sverige och det svenska samhället.

I Sverige lever idag 1,8 miljoner människor med rötter i andra delar av världen. Sett ur näringslivssynpunkt är det en mycket stark målgrupp – vart femte företag som startas i Sverige idag görs av en person med utländsk bakgrund. Totalt har Sverige idag cirka 85 000 invandrarföretagare som sysselsätter drygt 250 000 personer. De är en synnerligen viktig ekonomisk resurs i det svenska samhället.

Hur ska man då göra för att fler ska vilja starta företag? Ja, ta bara det här med myndighetskontakter. Många nysvenskar tycker att det är krångligt att veta var man ska vända sig och vem som gör vad. Här borde vi kunna förenkla mer – t ex samla fler myndigheter under samma tak. Ena annan sak är att många nysvenskar inte har nätverk eller tillgång till kapital – vilket är en utmaning för många företagare rent generellt. Idag finns möjlighet att låna statligt riskkapital, men det måste bli enklare att hitta vägarna dit. Därför borde det – åter igen – finnas nystartskontor med flera myndigheter under samma paraply – det skulle underlätta för alla.

Ett jättebra initiativ och ett steg i den här riktningen är regeringens satsning på verksamt.se. Här samlas digital information, verktyg och e-tjänster för den som driver eller vill starta företag. Kika gärna in här: verksamt.se

Sedan tycker jag att det är viktigt att fortsätta att göra riktade insatser för kvinnors företagande generellt men även mot gruppen invandrarkvinnor. Vi behöver fler kvinnor som vågar satsa på företagande i Sverige och jämför man med andra länder inom EU så finns det fortfarande outnyttjad potential, vilket även skulle göra mycket för ekonomin i Sverige.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.