Egen produktion av förnybar el!

Idag presenterade energiminister Anna-Karin Hatt ett förslag som både är bra för miljön och din plånbok. Målet är att det ska bidra till att öka andelen förnybar el. Du kommer nu som privatperson att kunna producera din egen el, genom t ex vindkraft och solpaneler, och samtidigt dra av skatt och moms i din deklaration. Det kan liknas vid ett slags RUT-/ROT-avdrag men för el.

Det har nyligen gjorts en utredning om just detta (dvs nettodebitering av el). Men regeringen och Anna-Karin Hatt vill gå längre och föreslår nu att man ska kunna göra ett dubbelt så stort avdrag än det som föreslogs i utredningen.

Skattereduktionen innebär att du som mikroproducent av förnybar el får göra ett avdrag i deklarationen på upp till 20 000 kilowattimmar för den el som du skickar ut på elnätet. Det motsvarar ungefär ett avdrag på 12 000 kronor. Men en förutsättning är också att du under ett år köper lika mycket el från nätet som du matar ut på det.

Förutom avdraget i deklarationen kommer du även att få ersättning från ditt elbolag för den el som du producerar och levererar ut på elnätet. Det kan innebära ytterligare 6000 kronor för 20 000 kilowattimmar. Så sammanlagt kan du med den här reformen, om du nyttjar den fullt ut, kunna tjäna minst 18 000 kronor om året om du börjar producera din egen el.

Det här är ett efterlängtat förslag och går allt som det ska så kommer det att bli verklighet från och med 1 juli nästa år!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.