Livet på landet och politisk taktik

När jag var yngre så tänkte jag ofta på att flytta till någon större stad, då jag trodde att lyckan fanns någon annanstans. Men efter en del resor så insåg jag att min plats i världen var i området där jag växte upp. Min lycka har att göra med att omges av människor som jag älskar  – just as simple as that.

Ni vet ju att det finns ett talesätt som säger att ”man gräver där man står” – så när jag bestämde mig för att bli politiskt engagerad så valde jag Centerpartiet, mycket på grund av landsbygden, småföretagandet och miljön.

Nu har det blivit huggsexa om landsbygdsfrågorna i olika partier och en del förstå-sig-påare spår att det här kommer att bli en av de heta valfrågorna inför nästa års val. Det här är bra – det var länge sedan som landsbygden fått en sådan massiv uppvaktning och det av så många partier. Det jag hoppas på är att det ska leda till fler konkreta resultat i praktiken.

Dessvärre känner jag ändå oro. Visserligen tror jag att en del Socialdemokrater har ett genuint intresse för landsbygdsfrågor, precis som många övriga i andra partier. Men risken är att frågorna blir ett slagträ för att komma åt den politiska makten. Tyvärr tror jag att S så kallade strategi att ”sänka” Centerpartiet mer har att göra med deras stora intresse för regeringsmakten snarare än landsbygdsfrågorna i sig.

Dessutom blir deras ”landsbygdsengagemang” skevt när de t ex föreslår kilometerskatt på lastbil. Vad skulle det innebära för norra Sverige där avstånden är långa? Dessutom föreslår Magdalena Andersson, ekonomisk talesperson för S, att jordbruksstödet i EU ska halveras. Det skulle vara ett slag i magen på alla bönder och det svenska jordbruket skulle få lägga ned. För att inte tala om hur S-ledningen i landstinget uttalat sig om folkomröstningen – att de inte kommer att bry sig om valresultatet.

Nu verkar det som om Peter Olofsson och S gjort en liten kovändning i frågan om sjukvårdsplatserna på sjukstugan i Dorotea. Det är bra och oavsett om det är politisk taktik så är det en seger för Doroteaborna och landsbygden.

Jag vill se goda förutsättningar för hela länet där det finns plats för både landsbygd och stad.  Men då måste det finnas ett genuint intresse hos ledande politiker som står över politiskt taktiserande och centralisering.

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.