Viktigt att värna hästnäringen

1385370_10151791499143440_1882726269_n1381783_10151740675267749_1850341088_n

På bilden till vänster: Jag och Mattias Larsson och på bilden till höger: Peter Fahlen (sportansvarig på Umåker), Mattias Larsson samt Henrik Bäckström (travbanechef på Umåker).

 

Igår besökte jag och Mattias Larsson (gruppledare för C i Umeå och distriktsordförande) Umåker för att prata med ledningen om den kniviga ekonomiska situation som hästsporten är utsatt för i landet.

Problemet är att regelverket för ATG (ett spelbolag som ägs av trav- och galoppsporten i Sverige) och utländska spelbolag (som är registrerade i andra länder) ser olika ut. I Sverige måste ATG betala både skatt och en avgift till hästnäringen. Det sistnämnda gör ju att näringen kan utvecklas och att många arbetstillfällen skapas och kan bibehållas. De utlandsregistrerade bolagen betalar inga av dessa avgifter och kan därför hålla vinster och priser på helt andra nivåer fast man rör sig på samma marknad, vilket påverkar ATG och i förlängningen den svenska hästnäringen.

Hästnäringen är en viktig näring för landsbygden som bidrar med omkring 30 000 arbetstillfällen i landet, vilket är betydelsefullt!  Förutom att hästnäringen skapar jobb så bidrar verksamheten också till fritidsaktiviteter för barn- och ungdomar och håller markerna och landskapen öppna. Häst-Sveriges ekonomiska ryggrad utgörs av travspelet via ATG, som tar stort ansvar för barn- och ungdomsaktiviteter, utbildning och anläggningar på landsbygden. En del av vinsten går till att främja just detta vilket gör att näringen kan utvecklas. Det innebär många arbetstillfällen runt om i landet och på Umåker är t ex 150-200 personer beroende av de arbetstillfällen som skapas där.

För Centerpartiet är det viktigt att värna hästnäringen. Vi måste därför säkra långsiktigt hållbara villkor för travet. Därför vill Centerpartiet hämta in mer information om vad som krävs för att ATG ska kunna fortsätta ta samma stora ansvar för hela hästnäringen. Det måste finnas möjligheter att förbättra avtalen och göra dem mer likvärdiga för alla spelbolag. För i förlängningen handlar det om så mycket mer än bara spel och elittrav – det handlar om barn och ungdomars fritid, lokala ridklubbar och anläggningar och företag som jobbar mot hästbranschen.

Läs även:

http://www.hastmagazinet.com/newsItem.aspx?id=68737

http://www.travronden.se/…/sport/centern-besokte-umaker

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.