Viktigt med ursprungsmärkning!

I december kommer EU att ta beslut om hur ursprungsmärkning på kött från gris, fågel, får och get ska se ut. Sedan tidigare finns en regel kring hur nötkött ska vara ursprungsmärkt.

Kampen kommer att stå mellan de som vill att konsumenterna ska få veta mer (t ex konsumentorganisationer och den svenska regeringen) och de som vill att konsumenterna inte ska få veta lika mycket (bl a livsmedelsföretagen som vill ha låga produktionskostnader).

Jag tycker att det är viktigt att vi får en ursprungsmärkning som konsumenterna förstår för att ge dem en möjlighet att fatta aktiva val i butiken. Sveriges regering, med Eskil Erlandsson och Centerpartiet i spetsen, driver frågan om att ursprungsmärkningen ska ange var djuret är fött, uppfött och slaktat, vilket är samma regler som nu gäller för nötkött.

Men jag är orolig för beslutet i EU och hoppas verkligen att den svenska regeringen får igenom sitt förslag och att inte livsmedelslobbyn vinner gehör med en betydligt sämre och mer vilseledande märkning. Det är framför allt illa för djuren som kan komma att forslas fram och tillbaka och långa sträckor samtidigt som konsumenterna tror något annat.

Läs mer här:

http://www.atl.nu/lantbruk/krav-p-enhetlig-k-ttm-rkning

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.