Ska vi debattera landsbygd MP?

Miljöpartiet har via Gustav Fridolin utmanat Centerpartiets partiordförande Annie Lööf på en debatt om landsbygden. Centerpartiet har givetvis tackat ja till den debatten.

Men vi tycker att debatten är så viktig att den förtjänar mer än enstaka debatter och vill nu föra debatten i hela landet.

Därför bjuder Centerpartiet in till landsbygdsdebatt med Miljöpartiet i samtliga län.

Vi har nu bjudit in Miljöpartiet i Västerbotten att möta regionala företrädare för Centerpartiet i länet för att diskutera en av våra viktigaste framtidsfrågor – hur hela landet och hela länet ska leva, växa och utvecklas.

Vi föreslår följande punkter för debatt:
·        Jobben på landsbygden
·        Decentralisering och lokalt självbestämmande
·        Landsbygden som nyckel till grön omställning
·        Vård i hela länet

Jabar Amin har tackat ja till en debatt (med mig) och jag hoppas att fler regionala företrädare från MP antar utmaningen.

Centerpartiet i Västerbotten kommer alltid att finnas på plats för att diskutera landsbygden och dess utveckling!

2 kommentarer

 1. ceko

  Centerpartiet har ju utgett sig för att föra landsbygdens talan och vill hjälpa så att folk kan bo kvar i en levande landsbygd. I dagens DN-debatt och SVT-text står att läsa – Allianspartiernas ledare i riksdagen är eniga med 4 Stockholms kommuner att bygga 78 000 nya lägenheter och en utbyggnad av T-banan med nio nya stationer. Kostnad 26 miljarder. Vad tycker Du om detta. Gynnar det centerns slogan om en levande landsbygd? Du och Vilhelminas Maria Kristoffersson brukar med jämna mellanrum föra ut budskapet hur viktigt det är med en levande landsbygd. Fortsätter Ni med detta svammel så försvinner Centern från riksdagen.
  Hälsningar från nu fd centerväljare som emotser ett svar från Dig.

  • Helena Lindahl (inläggsförfattare)

   Hej Claes! Tack för dina synpunkter och frågor. Jag skulle vilja börja med satsningen på utbyggd tunnelbana och bostäder i Stockholm. Som jag har förstått det så finansieras tunnelbanesatsningen (2014-2025) på drygt 25 miljarder med pengar från kommuner och landsting i Stockholmsregionen, höjda och breddade trängselskatter samt med ca 15 % av statliga medel. Så det är alltså inte staten som mol allena betalar för tunnelbaneutbyggnaden. Dessutom såg jag att S tyckte att satsningarna på tunnelbanorna var för små och de ville utöka dem ytterligare, vilket för mig är en gåta. När det gäller bostäder kommer investeringarna att komma från kommuner och privata aktörer.

   Totalt satsar regeringen över 500 miljarder på infrastrukturen mellan 2014-2025 och det är mer än det någonsin gjorts tidigare. Men ändå räcker pengarna inte till då satsningarna har släpat efter under lång tid.

   För att vi ska kunna satsa ännu mer – på t ex Norrbotniabanan, Inlandsbanan och en utbyggd E4: a – behövs mer slantar. En idé som C har är att vi ska låta de statliga pensionsfonderna (AP-fonderna) investera i svensk infrastruktur. Som det är idag får dessa fonder bara satsa på utländsk infrastruktur, vilket enligt vår mening är fel. Genom att möjliggöra dylika satsningar skulle statens påse med pengar bli större och vi skulle kunna se än fler satsningar runt om i vårt land.

   Jag, Maria och C kommer fortsätta att jobba för att landsbygden ska utvecklas och att öka infrastrukturinvesteringarna i t ex Västerbotten. Sanningen är att vi behöver bli fler som i praktiken vill det. Centerpartiet behöver mer röster och mer stöd. Ju större vi är desto mer har vi att säga till om.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.