Lennart fäktar hejvilt

Jag läste just Lennart Holmlunds blogg om byskolorna i Nordmaling och hans befängda påhopp på Centerpartiets landsbygdspolitik. Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta Lennart. Du fäktar hejvilt med sopkvasten åt alla håll och häver ur dig helt ogrundade kommentarer.

Det är inte lätt att ta beslut att lägga ned skolor och jag är säker på att den socialdemokratiska majoriteten i Nordmaling inte känner sig upprymda efter det att klubban föll i fullmäktige här om dagen. Men du kan inte beskylla politiker som kämpat för byskolornas fortlevnad för att ha försökt att ”hota fram ett beslut” och ”långt ifrån följt god etik i politiken”. När jag pratar med mina kollegor i Nordmaling hör jag att de slitit sitt anletes svett med att gå runt med namnlistor, haft informationsmöten och kämpat med argument och tårar för att byskolorna i kommunen ska få vara kvar.

Jag tycker att det är hedervärt att jobba för landsbygdens överlevnad och att stå upp för alla de barn och föräldrar som inget hellre vill än att bo kvar i byarna, där skolan är ett viktigt nav.

Men S har gång på gång visat att de inte anser att landsbygden är viktig. Det bevisade ni bland annat i folkomröstningen för en likvärdig vård i länet. Ni tyckte inte att ni behövde bry er om omröstningsresultatet där en majoritet av de som röstat sa ja. Ni ville däremot att ambulans och akutvårdsplatser skulle plockas bort där avstånden är som längst. Sådana beslut bidrar till en otrygghet som inte gör landsbygden och inlandet mer attraktivt. Hur tror du Lennart att skidanläggningen i Borgafjäll ska kunna locka turister om det inte finns en säker vård i området? Om man bryter benet efter 17.00 får man åka flera timmar till närmaste lasarett!

I kommun efter kommun runt om i vårt län, lägger S ned eller flyttar klasser från byskolor på löpande band – i Skellefteå kommun, Robertsfors kommun, Vännäs kommun och nu senast i Nordmalings kommun.

Visst förstår du Lennart att skolan är ett nav för utveckling? Visst förstår du att det påverkar byarnas attraktionskraft för inflyttning och företagande?

Lennart – tror du verkligen att en kilometerskatt på lastbil, som ditt parti går i bräschen för, gynnar företagandet i ett län som Västerbotten där avstånden är långa?

Det räcker inte att, som din partiledare Stefan Lövén, åka ut till Drottningholm och prata om landsbygden för att det ska bli trovärdigt. Socialdemokraterna är samma gamla centralistiska parti som man alltid varit – men med ett undantag – de är mer tydliga idag.

2 kommentarer

 1. Bengt Hilmersson

  Du är klockren som vanligt. Alla partier pratar om landsbygd, men bara C gör något. När det väl kommer till förslag att rösta om så tar de andra alltid storstadens sida. Tittade på V:s budget igår i samband med att ännu en Vänsterpartist hoppade på Annie med osakligheter. Sakdebatten slutade när den visade att V vill lägga extra mycket skatt på landsbygden. Då började påhoppen på Annie igen… Tröttsamt. När sakargumenten tryter kommer personangreppen…

  • Helena Lindahl (inläggsförfattare)

   Tack för dina uppmuntrande ord Bengt. Det känns ofta som om vi kämpar på i motvind när det gäller landsbygden, men det är ändå bra att fler partier uppmärksammar frågan. Det gör att den kommer upp på agendan och diskuteras mer. Dock är det änå en bit från ord till handling och där ser vi inte mycket draghjälp.

   Svarade tillsammans med några partikollegor på en debattartikel som lobbyorganisationen Timbro skrev förra veckan då de verkligen visade en konstig attityd mot landsbygden och dess invånare. Kika in på SVT:s debattsida om du vill : http://debatt.svt.se/2013/11/16/timbros-landsbygdsfilosofi-ar-en-elitistisk-utopi/

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.