Vindkraftverk – efter tolv långa år!

I fredags var jag och min kollega Roger Tiefensee (miljöpolitisk talesperson för C) i Tarstad utanför Svalöv i Skåne. Vi var där för att inviga två vindkraftverk som tre stolta jordbrukare äntligen fått sätta upp och ta i drift. De har i tolv år fått kämpa mot olika myndigheter för detta och att de orkade så länge är inget annat än imponerande. Det känns trist att de fått jobba i motvind så länge och i det här sammanhanget är det lätt att man tänker på Davids kamp mot Goliat. Lantbrukarnas arbete är för mig en seger för landsbygden, entreprenörskapet, miljön och vanligt folks möjligheter att förverkliga drömmar. Det är också symboliskt viktigt att visa att privatpersoner kan bidra till klimatomställningen.

Slutligen – ett tips som både är bra för miljön och plånboken: Från och med mitten av nästa år blir det möjligt för privatpersoner att göra avdrag för egenproducerad el i deklarationen – ett slags ROT-eller RUT-avdrag för miljövänlig el som du själv producerat. Det handlar inte om storskalig produktion utan fokus ligger på förnybal el för eget bruk.Det här är en reform som Centerpartiet drivit igenom i budgetförhandlingarna. Tanken är att stimulera fler privatpersoner att installera småskaliga elkraftverk, så som vindsnurror eller solceller, på sina fastigheter.

1421523_10202180967513008_799033534_n

På bilden ser ni från vänster: Christer Laurell (lantbrukare och ägare av ett av vindkraftverken), Glenn Oredsson (LRF, Skåne), Roger Tiefensee (riksdagsledamot, C), jag, Håkan Pålsson och Tomas Pålsson (lantbrukare och ägare av det andra vindkraftverket).

 

Nedan ser ni en länk till en intervju med mig och min kollega Roger där vi pratar om bl a vindkraften:

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=0XUhH6Qtz34

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.