Tusentals restaurangjobb

Deli

Förra året sänktes momsen på restaurangmat i Sverige och sedan dess har ungefär 10 000 nya jobb skapats i restaurangbranschen. Tittar vi på Västerbotten så har det inneburit 189 arbetstillfällen. Det här kommer fram i en ny rapport från Visita (branschorganisationen för besöksnäringen) som bygger på Statistiska Centralbyråns senaste sammanställning över utbetalda löner på svensk arbetsmarknad.

De flesta matställen som tjänar på den sänkta momsen är inga lyxrestauranger för människor med god ekonomi, utan restauranger dit gemene man går – t ex Max eller pizzerian runt hörnet. Tre av fyra restaurangföretagare uppger även att de sannolikt skulle tvingas säga upp personal om restaurangmomsen höjs, en höjning som S flaggat för i sin skuggbudget. Det är med andra ord ett säkert sätt att ta jobbet ifrån tusentals unga människor i restaurangbranschen.

Många restaurangägare som jag träffat säger att de med den sänkta momsen nu kan behålla sin verksamhet och även ta ut lön, vilket de inte kunnat göra alla månader. Även om statistiken säger mycket så säger den inte allt – där finns inte de här företagarna.

Den sänkta restaurangmomsen är också en rättvisefråga. Köper man en sallad ska man betala samma moms oavsett om den är köpt på en salladsbar eller i en livsmedelsbutik. Det ger restaurangnäringen rättvisa villkor att arbeta efter.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.