Organ från samvetsfångar till salu

Idag var jag på ett seminarium som verkligen berörde mig – det handlade om organstölder från samvetsfångar* i Kina.

Kina är idag världens största marknad för organtransplantationer. Det är stora summor involverade och i ett av bildspelen som visades kunde man se att t ex en njure kostar omkring 65 000 dollar.

Tiotusentals kinesiska samvetsfångar plundras på sina organ medan de är vid liv för att organen ska vara så färska som möjligt. Många dör i processen och kremeras därefter för att bevisen ska undanröjas.

Kinesiska militärsjukhus ska enligt uppgift samarbeta med arbetsläger och kan med den regimstödda handeln tillhandahålla ett organ på så pass kort tid som en vecka. Kinas regim har fortfarande inte gett några raka svar eller motbevis när det gäller organstöld på samvetsfångar.

Många av samvetsfångarna är Falun Gong-utövare (en slags qigongmetod) och är enligt Amnesty den största förföljda gruppen i världen idag.

År 2006 påbörjade David Matas, en kanadesisk människorättsadvokat, och David Kilgour, fd departementschef för Asien-Stillahavsenheten på kanadensiska utrikesdepartementet, en djupgående och oberoende undersökning av organstölder från Falun Gong-utövare. Om du är intresserad kan du läsa rapporten här: http://www.organharvestinvestigation.net

David Kilgour var också en av föreläsarna vid dagens seminarium här på riksdagen och det han hade att berätta om organskörden var både upprörande och vidrigt! Det vi som politiker exempelvis kan göra är införa lagstiftning som förbjuder illegal handel med organ och att svenska politiker fördömer detta brott.

1463322_10151794990112749_1112017387_n

På bilden ser ni några av föreläsarna. I mitten David Kilgour, författare och nominerad till Nobels fredspris 2010, till vänster Petra Lindberg, SHRIC (Supporting Human Rights In China) och till höger Man Yan Ng, ISHR (International Society For Human Rights).

 

* En samvetsfånge är en person som fängslats eller på annat sätt fått sin rörelsefrihet inskränkt på grund av politisk eller religiös övertygelse, etniskt ursprung, hudfärg, språk, kön, sexuell läggning, nationell eller social tillhörighet (Källa: www.amnesty.se).

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.