Världen kretsar inte runt Claes de Faire

Claes de Faire, chefredaktör på Resumé, skriver i sin senaste fredagskrönika att han inte vill ha ytterligare skattesänkningar och att de 600 kronor han nu får, i det senaste jobbskatteavdraget, hellre skulle gå till skola, fattiga barn och järnvägar.

Jag tycker att han gör det enkelt för sig och verkar inte fatta att det inte är honom vi har i åtanke eller andra rikisar som redan har det bra. Clas säger nej för att han har råd att säga nej. Skatteavdraget har kommit till för att låg- och medelinkomsttagare ska få det bättre.

Centerpartiets chefsekonom, Martin Ådal, skriver ett svar till de Faire som jag tycker fler borde läsa innan ni går på de förenklade argument som Resumés chefredaktör använder sig av (se Faires krönika och Ådals svar längst ned).

Jag håller med Ådal – det är hemskt att vara arbetslös, att inte ha pengar att betala sina räkningar med och att det finns barn som är utsatta på grund av att familjen inte har ett enda nickel över till att betala t ex vinterskor. Frågan är – vad gör vi åt det – i praktiken? Vad ska vi göra för att minska utanförskapet i samhället? Det är det som upptar de flesta seriösa politikers tankeverksamhet.

Nu tänker säkert en del av er som läser att skattesänkningar inte är lösningen. Men jag säger att en viss sänkning är en del av det.

I Sverige betalar vi en av världens högsta skatter och det gör vi bland annat för att vi ska upprätthålla vårt välfärdssystem. Men trots skattesänkningar är skattetrycket idag näst högst i världen och 200 000 färre i utanförskap. Under Socialdemokraternas tid hade vi världens högsta skattetryck och ett ännu större utanförskap.

De skattesänkningar som Alliansen bidragit till har gjort att skatteintäkterna i kronor räknat ökat. Vi har alltså sänkt skatten med 4 % och på grund av detta ökat intäkterna med 11 %. Det har bland annat lett till ökad konsumtion som i sin tur skapat fler arbetstillfällen. Tack vare det kan vi lägga mer pengar till skola, vård, omsorg och järnvägar.

Självklart ska vi inte ha hur låga skatter som helst och jag vill inte heller, precis som Ådal, se ett nytt USA, men Sverige är inte som USA. Jag tycker att Clas och andra gnällspikar gör det alldeles för lätt för sig med en svepande retorik som inte stämmer.

 

Claes de Faires krönika: http://www.resume.se/nyheter/media/2013/11/22/jag-ar-nojd-nu/

Martin Ådals svar: http://www.mynewsdesk.com/se/centerpartiet/pressreleases/oeppet-brev-fraan-martin-aadahl-till-claes-de-faire-933313

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.