Mer service på landsbygden

Regeringen vill tillsammans med Centerpartiet och Annie Lööf ge mer stöd till landsbygden. Därför har näringsministern nu anlitat en konsult som ska ta fram en utredning om hur det här ska kunna genomföras.

Det är riktigt bra då tillgång till service är en förutsättning för tillväxt och för att människor ska vilja bo och verka på landsbygden. Syftet är att medborgare och företag ska ha tillgång till exempelvis mat och drivmedel. Går det inte att tanka bilen eller handla mat inom rimliga avstånd är det svårt för en bygd att vara attraktiv för bosättning, för företag och turister.

Utredningen kommer även att handla om att hitta samordningslösningar mellan kommersiell och offentlig service. Det är en outvecklad och spännande lösning som idag är ganska oprövad i Sverige. I vårt län har Region Västerbotten tittat på hur man skulle kunna få åkerinäringen att samverka med kommunal service när det gäller transport av matvaror mm. Dessutom har man kikat på möjligheter med speedbox – ett slags boxar som placeras på olika orter på landsbygden där man kan hämta matvaror, biblioteksböcker mm och det den tid som passar var och en.

Personligen hoppas jag att utredningen även kommer att titta på mobiltäckning och tillgång till bredband – det är också väldigt viktiga förutsättningar för en levande landsbygd.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.