Bättre mobiltäckning

gratis-blogg-mobilen

För att hela landet ska kunna utvecklas är onekligen mobil- och bredbandstäckning en viktig del. Fast det har gjorts stora satsningar på det här området, så upplever många människor, speciellt på landsbygden, att det inte fungerar tillfredsställande. Just därför känns dagens besked från regeringen mer än välkommet!

Ja, vad är det som är så bra då? Jo, idag meddelade Anna-Karin Hatt (som både är energi- och it-minister) att hon tillsammans med regeringen tagit ett beslut som definitivt kommer att gynna landsbygden. Jag ska försöka att inte vara för teknisk och göra mitt bästa för att beskriva det hela på ett vettigt sätt. Så håll i er.

Frekvensutrymmet på 700 MHz-bandet, som hittills använts för digital-tv, frigörs från 2017 till mobilt bredband och mobiltelefoni. Vad innebär det i praktiken då? Jo, eftersom efterfrågan på framförallt mobil data har ökat explosionsartat i hela västvärlden och ännu mer i Sverige, så behöver operatörerna tillgång till mer spektrum/utrymme i luften. Dagens beslut kommer därför göra att mobilsurfen fortsatt kommer att kunna utvecklas. Men kanske ännu viktigare är att det här frekvensbandet kan täcka mycket stora ytor, med ett förhållandevis litet antal basstationer.

Dagens beslut kommer alltså ytterligare att förbättra möjligheterna för att ge framförallt landsbygden god elektronisk kommunikation, även i områden som idag saknar mobiltäckning.

Jag hoppas att det här kommer att göra det än mer attraktivt att bo utanför städerna. För mig är det redan självklart att på på landsbygden – men nu hoppas jag på fler :).

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.