Bryr du dig?

imagesCAI1X884

Visste du att varannan tugga som du äter är importerad? Visste du att Sverige är ett av de länder i Europa som har den största importandelen av mat? Samtidigt blir det tuffare och tuffare för landets alla bönder och antalet jordbruk minskar allt mer.

I många andra länder svälter människor. Mer än 800 hundra miljoner människor i världen hungrar och har brist på mat och i ett flertal rapporter kan man läsa att matproduktionen måste öka kraftfullt för att motverka världens svält.

Om maten på världsmarknaden blir allt mer knapp – borde vi då inte minska vår import och istället använda mer av de outnyttjade åker- och betesresurserna som idag inte används i Sverige?

Som utvecklingen för det svenska jordbruket ser ut idag så ligger allt mer av åkrarna i träda, betesmarker växer igen och kor och grisar flyttar utomlands. Det svenska jordbruket går, om den negativa spiralen fortsätter, en mörk framtid till mötes och följden blir att arbetstillfällena på landsbygden och inom livsmedelsindustrin minskar. Om vi vill värna allt det här liksom biologisk mångfald, öppna landskap och ett gott miljö- och djurskydd borde det finnas ett intresse att öka konkurrenskraften för svenskt jordbruk.

För mig är det sanslöst att vi har världens renaste jordbruk med ett starkt djurskydd och samtidigt importerar vi allt mer mat som rest långa vägar, som framställs utan att miljön eller djuren är i fokus. Även om fläskfilén från Tyskland eller Danmark är billigare än den svenska så följer det så mycket mervärden med den svenska köttbiten. Djuren har det bra, miljön värnas, landsbygden behåller fler arbetstillfällen och markerna hålls öppna.

Därför måste politiken, bönderna, LRF och livsmedelsbranschen slå sina kloka huvuden ihop och ta fram en plan för hur vi ger svenskt jordbruk de allra bästa förutsättningarna. Det är något som diskuterats länge, men som finansministern inte riktigt trott på. Men efter många påtryckningar från Centerpartiet, LRF och jordbrukare runt om i landet, har finansministern ändrat uppfattning och gått med på detta. Även om jag är irriterad över att det tagit alldeles för lång tid och att han gjort en riktig kovändning, så får jag ändå vara nöjd över att resultatet är ett steg i rätt riktning.

Under tiden kan du och jag välja att handla det som är svenskt eller lokalproducerat så långt det är möjligt. Konsumentens makt är stor. Glöm inte det.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.