Kallt kaffe, tårar och företagsbesök

Efter en fin tur på slingriga vägar med vacker natur så är det dags att svänga av vägen. Jag och min kollega Daniel från Skellefteå kör in på en grusad uppfart och ett stort gult trähus och en hisnande utsikt med åkrar och en vacker sjö hälsar oss välkomna. Vi är framme vid den gamla lanthandeln i Ragvaldsträsk utanför Skellefteå och det jag inte vet i den stunden är att det här kommer att bli ett av mina mest minnesvärda besök.

När vi kommer in så möts vi av en trivsam affär, inrymt i ett rum, med utvalda hälsoprodukter på hyllorna. Snart dyker två glada ansikten upp – det är Carina och Ann, ägare till verksamheten. De bjuder raskt in oss på en kopp kaffe och the och berättar om sin verksamhet. De säljer främst produkter med bärpuler och det över nätet. Kunderna finns främst i Sverige, men även i några andra länder.

När de kommer in på orsaken till varför de startat sitt företag så stannar tiden och det blir helt tyst. Carina för sakta kaffekoppen mot sina läppar och börjar berätta. För tio år sedan fick hon besked om att hon fått cancer. Först ett födelsemärke som sedan slutade med en operation av maglint melanom. Därefter en tumör i låret som opererades bort och slutligen en tumör som växte in i ett revben samtidigt som förändringar hittades på levern och i ena lungan. Läkarna sa att det inte fanns mer att göra och Carina skickades hem i en sjukhussäng. Carina berättar att det var vid jultid och att hon fått veta att hon inte skulle leva längre än till strax efter det nya året.

”Jag var helt slut och orkade ingenting, men jag och min väninna och tilllika granne Ann bestämde att hon skulle leta efter naturmedicin på internet. Eftersom jag alltid har varit intresserad av naturmedel så dök vi in i snårskogen av mer eller mindre verksamma produkter i ett försök att själv göra något åt min situation.”

Carina gör en paus, tar en klunk kaffe och fortsätter. Jag håller hårt tillbaka mina tårar och försöker att svälja bort klumpen jag har i halsen. Hur ska det se ut tänker jag mitt i alltihopa – ska jag vara på företagsbesök och börja gråta. Tankarna åker kors och tvärs i mitt huvud medan jag fortsätter att lyssna på Carinas berättelse.

”Men det måste jag säga” säger hon, ”att utan hjälp av Ann som letade runt på Internet hade jag aldrig hittat alla bra produkter som jag äter nu. Vi lärde oss hur enormt viktigt det är att bygga upp immunförsvaret. Därför koncentrerade vi oss på att hitta produkter som sades göra det. Det blev mycket leta, läsa, lära”.

Carina fick uppleva det nya året och efter ytterligare sex månader var hon friskförklarad. Tumören var borta och revbenet hade läkt.

”Läkarna var förvånade över tillfrisknandet som de trodde var omöjligt. Ingen kan säga om det var cellgifterna eller kosttillskotten som hjälpte mig. Men jag och Ann är övertygade om att om kroppen är i balans och immunförsvaret stärks så har sjukdomar svårare att få grepp om en” säger Carina lugnt.

Mitt kaffe har kallnat för länge sedan och jag får inte fram ett ord. Sekunderna av tystnad känns som en evighet och till slut får jag fart på rösten och börjar ställa frågor. Berättelsen är så gripande att det känns avigt att fråga om företaget och försäljningen i det här läget. Men Ann och Carina säger att deras erfarenheter och möjligheten att hjälpa människor att stärka sitt immunförsvar är drivkraften till deras företagande.

Företaget växer och de börjar känna sig trångbodda, men de har inte en tanke på att flytta verksamheten från lanthandeln i Ragvaldsträsk.

”Här är det rogivande, vi vill bo och verka på landsbygden och det är lika centralt som något annanstans då vi fokuserar på försäljning över nätet” avslutar Ann med ett brett leende.

 

* Texten fick jag publicerad som krönika i tidningen Västerbottningen förra veckan

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.