Vad är det för fel på vissa människor?!

Ibland undrar man vad det är för fel på en del människor, människor som tycker att vissa är mer värda och bättre än andra. Jag tänker exempelvis på några händelser som inträffade i Almedalen som också berörde mig på djupet.

Jag träffade bland annat en kollega från ett annat parti som sa att han under söndagen frågat några män om en gatuadress och fick som svar ”åk hem din jävla neger!”. Han berättade det här med tårar i ögonen och tillade att han trodde att det här var ett gäng som var kutet till Svenskarnas Parti – dvs det gäng nynazister som försökte att ta plats i Visby och Almedalen i söndags.

En annan händelse som inträffade var i en hantverksaffär i en av de vackra, trånga gränderna i Visby. Jag blev så hänförd av de handsydda fårskinnstofflorna som ägarinnan sytt och samtalade glatt och livligt med henne om alla vackra ting i hennes affär. Hon visade sig vara från Polen, precis som min mamma, och berättade att hon känt sig ledsen hela morgonen. Tydligen hade en kund efterlyst ett speciellt hantverksmärke från Visby. Butikens ägarinna hade bara påpekat att varumärket som efterfrågades inte var från trakten – som svar hade hon fått ”det är inte du heller”. Man häpnar. Butiksägaren är väl lika mycket gotlänning som alla andra på ön?! Det gjorde även ont att höra att det inte var första gången – ”det händer någon gång om sänder” sa hon tyst och tittade upp i taket.

Jag blir nedstämd varje gång jag hör en sådana här historier – för de tenderar att upprepa sig alltför ofta. På 70-talet var det min mamma som var ”svartskalle”, men idag är det andra. Min mamma får nu ofta höra att ”du är ju svensk”.  Hon tycker att kommentaren är överflödig och brukar svara – ”det är väl alla som lever här?”.

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.